Посланикът на Русия в България – Елеонора Митрофанова, ще посети Пордим и Плевен на 9 декември

Къща-музей „Великий княз Николай Николаевич“ – гр. Пордим.

Н.Пр. Елеонора Митрофанова – посланик на Русия в България, ще посети на 9-ти декември град Пордим и Плевен. Посещението е по покана на бивши кметове, областни управители и депутати на Плевен. Между тях са Андрей Романов, Петко Цолов, Румен Петков, Цветко Цветков, Васил Антонов и др.

В 11:30 ч. посланик Елеонора Митрофанова ще бъде посрещната от ръководството на Общината в Заседателната зала на Общински съвет – Пордим. В 12:00 ч. ще бъдат поднесени цветя на паметника-костница и след това – посещение на къщата-музей на княз Николаевич.

Къ­ща – музей „Великий княз Николай Николаевич” е строена през периода 1862-1865 г. През 1877 година в нея пребивават рус­ки­ят император , глав­но­кo­ман­два­щи­ят Ду­нав­ска­та рус­ка ар­мия, ру­мън­ски­ят княз, вид­ни рус­ки во­е­на­чал­ни­ци. От 26 ок­том­ври до 10 ­де­кем­ври тук е раз­квар­ти­ру­ва­на рус­ка­та Глав­на квар­ти­ра.
Експозицията отразява дейността на Главната квартира на руската армия по време на пребиваването на главнокомандващия княз Николай Николаевич и император Александър ІІ в Пордим от 26 октомври до 15 декември 1877г. В нея е отделено специално внимание на участието и ролята на руската артилерия във войната от 1877-1878г.

Цветя на признателност ще бъдат поднесени и пред паметника на големия руски хирург – Николай Пирогов. Паметникът е поставен през 1977 г. на мястото, на което е бил най-големият лазарет, където Пирогов разгръща целите си организаторски и лекарски способности.

След Пордим, Н.Пр. Елеонора Митрофанова ще посети в 15:30 ч. Панорама „Плевенска епопея 1877”.

Паметник-костница гр. Пордим.

Споделете:

Прочетете също

Община Плевен приема документи за кандидатстване по програма за саниране на многофамилни жилищни сгради

КРАЙНИЯТ СРОК ЗА ПРИЕМАНЕ НА ЗАЯВЛЕНИЯ ОТ СДРУЖЕНИЯТА НА СОБСТВЕНИЦИТЕ Е ДО 17:00 ч. НА …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *