Честит празник Пордим!

Община Пордим. Снимка – Интернет.

26 октомври е празник на  град Пордим.

Празникът се свързва с Димитровден, тъй като църквата в града, построена през 1865 г., носи името на Св. Димитър. Определен е с Решение 196 на Общинския съвет от 11 ноември 2004 г. Преди това празникът се е чествал в деня на обявяването му за град с президентски Указ 1866 от 17 ноември 1977 г.

Във връзка с пандемичната обстановка тази година празникът е онлайн. Поздравителен концерт ще бъде излъчен по телевизия „Родина“ днес, 26 октомври 2021г. от 12.30ч. и от 20.30ч. с него Детелин Василев – кмет на община Пордим отправя поздрав към жителите на град Пордим и общината.

Град Пордим е известен с първата телефонна връзка проведена в България. Това става през 1877 г. по време на Руско-турската война при обсадата на Плевен. Връзката е осъществена между крал Карол I от щаба на румънската армия и княз Николай Николаевич от щаба на руската армия. Днес и двете сгради са музеи. По случай 100-годишнината от Освобождението, от 13 януари 1978 г. Пордим е със статут на град.

Музеите в града са свързани с Руско-турската освободителна война от края на XIX век. Единият е на името на цар Александър (Руският музей), а другият – на името на крал Карол (Румънският музей). И двата музея са разположени в оригиналните сгради, където са били отседнали двамата държавни глави и главнокомандващи на армиите по време на войната. От там се е извършвало оперативното управление на руската и румънската армии по време на епичните битки и обсадата на Плевен. В близост до щаб-квартирата на цар Александър се намира и полевата болница на д-р Пирогов (на негово име е наречен Институтът по спешна хирургия в София), където са оперирани и лекувани ранените при битката воини.

Откриване на къща музей „Главна квартира на руската армия“ в Пордим. Среща на румънския крал Карол с българския княз Фердинанд I пред къщата, в която е живял руският император Александър II. Снимка – Интернет.

И двата музея се поддържат в отлично състояние от общинската управа, като в тях могат да се видят много документи с информация от времето на войната, оригинално облекло, снаряжение и оръжие на Руската и Румънската армии. Пространствата около сградите са превърнати в уютни паркове, където също са разположени експонати от времето на Освободителната война.

Външен изглед на румънския музей „Карл І“ в Пордим. Музеят е открит на 3 септември 1907 г. Снимка – Интернет.

Пордим е родно място на бележити българи:

Иван Радоев, поет и драматург, роден в Пордим през 1927 г.

Величко Нешков – военен белетрист и драматург, роден на 1 ноември 1914 г. в Пордим, умира на 7 февруари 1991 г. в София

Иван Жеглов – журналист, детски поет, писател, роден през 1930 г. в Пордим

Асен Попов (1895 – 1976) – български художник, сценограф, график и живописец.

Честит празник на жителите на град Пордим и общината!

Споделете:

Прочетете също

Комисии в Общински съвет – Плевен обсъждат правила за движението на електрически тротинетки и скутери в общината

Снимка – пресцентър ОбС. Предложението за Наредба за допълнение на Наредба №3, за въвеждане на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.