Половин милион за спорта, а за Ритуална зала пари няма

зала1
Ритуална зала – интериор. Снимка – Интернет.

Няма да има и през тази година. В „Бюджет 2019” няма заложени  средства за празнична Ритуална зала. Младите хора на Плевен все така ще ходят в зала „Катя Попова” да подписват гражданския си брак.

„Катя Попова” е зала за концерти и събрания, пригодена набързо за сватбения ден с един герб и кашпи с изкуствени цветя за по-вече „празничност”. Зала нямаща нищо общо с тържественост, акустика, осветление, дизайн, които да те оставят без дъх от вълнение. Да не говорим, че трябва да е  с два отделни входа за идващи и излизащи брачни двойки. Със задължителни помещения за проверка на документи, за грим и последни минути преди церемонията. А за настоящия вид на тоалетните, които могат допълнително да те парфюмират, няма и да споменаваме.

Около 500 са сключените бракове през миналата година. Това са 1 000 млади хора, дошли в „Катя Попова” да изживеят незабравимия си ден. Това са 2 000 родители на тези младоженци дошли в неугледната „Катя Попова” да се порадват на децата си. Сами пресметнете като прибавим и гостите за колко народ става дума. Дошъл в плевенската зала „Катя Попова”, за да види как се подписва граждански брак с изкуствени цветя и без грам празничност.

Затова новобрачните предпочитат изнесения ритуал. Общината предпочита приходите от подобни церемонии да отиват в частните сватбени агенции вместо в общинския бюджет.

Общинският съвет гласува половин милион за спорт, който на всичкото отгоре е за частни клубове, а не за училищен спорт. За Културен календар отделя едва 380 хиляди. А пък за Ритуална зала – 0 лева. Някой трябва да припомни на този Общински съвет, че ритуалите за сватби, кръщения, годишнини – не само са част от българския празнично – обреден календар. Това е традиция и запазване на българския дух. Това е култура и изграждане на афинитет към естетика и представи за стойностните неща в ценностната ни система.

Това в последна сметка е и бизнес, защото някъде вече се прави сватбен туризъм и се печелят проекти в тази област.

В Плевен – нищо. Което не е изненада когато начело на държавата е човек, чиито кумири са Цеца Величкович и бистришките тигри. Може ли Плевен да направи нещо друго и да победи в двубоя с ширещата се бездуховност ? Отговорът – в утрешното заседание на Общинския съвет !

зала4
Ритуална зала. Снимка – Интернет.

 

Споделете:

Прочетете също

991 ratio 1 1 e1570396483593

Нова детска площадка ще радват малчуганите в „Дружба”

По покана за откриване на обособена детска площадка зад бл. 422 в жк „Дружба” присъства …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *