Плевенски полицаи и магистрати ще обясняват на ученици защо не трябва да шофират, ако са пили алкохол

пиян

През месец март 2024 година предстои да бъде проведена съвместна инициатива на Плевенски районен съд и Сектор „Пътна полиция“ към ОД на МВР-град Плевен – „С бистър ум зад волана“. Целта й е превенция на шофирането след употребата на алкохол от ученици-шофьори и кандидат-шофьори и е насочена към младежи от 11 и 12 клас.

Инициативата ще продължи през целия месец март с посещения в училища от град Плевен. Желание да се включат изразиха ПГХВТ „Луи Пастьор“ – Плевен, ПГЕХТ „Проф.Асен Златаров“ – Плевен, МГ „Гео Милев“-Плевен,  НУИ „Панайот Пипков“, ПГРТО – Плевен, Спортно училище „Георги Бенковски“ и СУ „Христо Ботев“ – град Долни Дъбник.

Планувано е при посещенията да бъде прожектиран късометражен образователен филм, в който учениците ще видят последствията след шофиране в нетрезво състояние. Освен това ще бъдат изнесени и лекции от служител на Сектор „Пътна полиция“ и съдия от Районен съд –Плевен.  По време на тези срещи с учениците ще бъде направена демонстрация с помощта на симулационни

очила, с които се вижда ефекта на дезориентация, забавено време за реакция, объркване и изкривяване на зрението, вследствие употребата на алкохол. Тези очила симулират висока концентрация на алкохол – от 0,8 до 1,5 промила и изкривяват възприемането на цветовете, размера, формата и местоположението на обектите. Ще бъде предоставена възможност на желаещите да направят симулацията и да усетят това влияние върху собственото си поведение.

Начало на инициативата ще бъде дадено на 13.03.2024 година в ПГХВТ „Луи Пастьор“ – Плевен.

Споделете:

Прочетете също

IMG 20240417 115910

Две инициативи, насочени към децата, се проведоха в Районен съд – Плевен

Две инициативи, насочени към децата, се проведоха в Районен съд – Плевен днес, 17 април, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *