Политическите сили в Плевен не се споразумяха за състава на Районната избирателна комисия

ЦИК ще определя състава на плевенската РИК

RIK
Консултации за състава на РИК – Плевен. Снимка – “Плевен прес”

Консултациите за състава на РИК – Плевен при заместник областния управител д-р Красимир Трифонов, завършиха без резултат. Представители на парламентарно представените партии и на такива, които са излъчили евродепутат, влязоха в остра дискусия по време на консултациите. Съставът на Районната избирателна комисия, която ще проведе изборите за народни представители на 4 април 2021г., е 15 членен – председател, двама заместник председатели, секретар и 11 членове. Според парламентарното представителство партиите имат право на определени квоти в РИК. ГЕРБ имат право на 6 места и направиха предложение за председател на комисията – Ярослав Димитров и още 5-ма членове. „БСП

за България“ имат квота от 4 места и предложиха за Секретар на комисията – Николай Тодоров и 3-ма членове. От ДПС предложиха за Секретар – Айгюл Хасанова и 1 член на РИК. Обединените патриоти, ВОЛЯ и  „Демократична България – Обединение“ направиха по едно предложение за членове на комисията. Последва спор между БСП и ДПС за секретарското място в РИК. Това наложи да се даде почивка, в която да се изяснят позициите на спорещите. Това обаче не даде резултат.

 Въпреки призивите на д-р Красимир Трифонов,  до споразумение не се стигна. От „БСП за България“ се аргументираха за предложението си като подчертаха, че тяхната кандидатура е на юрист и това е от съществено значение. ДПС се позова на опита като участник в избирателни комисии на своя представител. Последваха коментари от страна на останалите участници в консултациите и настояване РИК да бъде конструирана на тази среща. До отказ  от секретарското място не се стигна от нито една от двете политически сили.

Консултациите приключиха без окончателна подредба на предложенията. Коя политическа партия ще получи мястото на секретар и кои на заместник председатели на РИК – Плевен, според Изборния кодекс при това положение,  ще решава Централната избирателна комисия.

d r Trifonov
Д-р Красимир Тодоров – заместник областен управител. Снимка – “Плевен прес”

За „Плевен прес“ д-р Трифонов сподели: „ Както винаги спорът е за секретарското място в РИК. Двете политически сили, които винаги спорят за това място са БСП и ДПС.  Сега ще решава ЦИК. Като гражданин и като човек, мисля, че този спор е безсмислен. На предишните избори имаха договорка. Тогава БСП отстъпи, но сега ДПС не иска да върне жеста. Ще загубим време за подготовка на изборите. Но това е въпрос на политическите партии.“

Споделете:

Прочетете също

LETO

Настъпи астрономическото лято

Макар че, усещаме повече от седмица горещото време, астрономическото лято настъпи у нас днес. Съчетано …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *