Полагане на военна клетва в бившето ШЗО – Плевен на 25 ноември

voenni
Снимката е илюстративна.

Началникът на Единен център за начална подготовка полковник Иван Вълев, кани всички заинтересовани граждани на 25.11.2022г. от 11:00 часа във войскови район 1163 (бившето ШЗО) на ул. Ген. Владимир Вазов № 2, на военна клетва на български граждани желаещи да получат начална военна подготовка.

Свещеният обет на клетвата е древна и славна традиция. Тя води началото си от онази далечна и паметна година, когато конниците на Аспарух преминават Дунава и се заклеват тази земя да бъде завинаги българска. Няколко столетия по-късно, под знамената, борците за национално освобождение и обединение произнасят отново заветни клетвени слова.

Съхранил в себе си духа, силата и мъжеството на най-добрите свои воини, българският народ е отстоявал земята си, защото е разбрал, че защитавайки Родината, всъщност защитава себе си.

Отчитайки огромното значение на военната клетва, още при приемането през април 1879 г. на основния закон на княжество България – Търновската конституция, нашите първи законотворци отделят в нея място и на този изключително важен за бъдещото развитие на българската армия правен акт.

Военната клетва е най-важният тържествен ритуал в армията и по своята същност представлява тържествено обещание, което се дава от всеки встъпващ в нейните редове. Едновременно с това тя е и важен законов и морален акт, характерен за военната служба и подлежащ на безпрекословно изпълнение от страна на личния състав на армията.

Военната клетва е церемониална клетва, която се дава от гражданин при повикване или влизане във въоръжените сили на неговата държава. С други думи, това е тържествена клетва за вярност към Отечеството. От този момент нататък новобранецът става войник с всички задължения и права, свързани с него. Млад човек получава официален статут на военнослужещ и отсега нататък всеки ден може да стои с оръжие в защита на Родината.

Споделете:

Прочетете също

452647585 881642437340903 4772664195016882653 n

С курбани почетоха свети Илия в червенобрежко

На 20 юли всяка година Православната църква прославя свети пророк Илия – един от най-великите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *