Покровителят на художниците – Свети апостол и евангелист Лука почитаме на 18 октомври


Св. евангелист Лука рисува икона на св. Богородица с Младенеца („Одигитрия“). Стенопис от 1799 г. в църквата „Св. Лука“ в Рилския манастир. Снимка – Интернет.

Освен дванадесетте апостоли, които навсякъде следвали своя небесен учител, Иисус Христос имал и други седемдесет, които също изпращал на проповед.  В числото на седемдесетте ученици бил и Свети Лука.Той бил родом от Антиохия, където на младини изучавал медицина и живопис. По-късно бил и спътник на Свети апостол Павел при мисионерските му пътешествия. От Рим, Павел пратил послание до християните от различни места. В тях той наричал Лука „лекар многообичан и брат, когото възхвалява цялата църква“.

Св. Лука лекувал не само телесни, но и душевни страдания. Свещеното предание говори, че Св. Лука нарисувал две икони: на Свeта Дева Мария с божествения Младенец на ръце и на светите първовърховни апостоли Петър и Павел. По този начин той сложил началото на църковната иконопис.

Като пръв християнски иконописец, днес много зографи, художници и резбари са избрали Св. Лука за свой покровител и почитат светлата му памет на 18 октомври.

Свети Лука е написал третото евангелие (според реда в Новия завет), а именно Евангелието от Лука и Деяния на апостолите.

Споделете:

Прочетете също

Новите 14 електробуса и зарядни станции за тях, вече са в Плевен

Новите електробуси. Снимка – пресцентър община Плевен. Нови 14 електробуса и също толкова зарядни станции …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *