Последни новини
Начало | Спорт | Поздравителен адрес от БФС по случай 100 години плевенски футбол

Поздравителен адрес от БФС по случай 100 години плевенски футбол

Областният съвет на Българския футболен съюз излезе с поздравителен адрес по случай стогодишнината от организаторан футбол в Плевен. В него е описана славната история на прохождането на плевенския футбол. Специално внимание е обърнато и на легендарните играчи и треньори от града. Ето какво гласи пълния текста, изпратен до нашата и други редакции:

“През 1919 година в големите градове вече ускорено тупти футболното сърце на България. Заразата прониква и в града източно от река Вит. По поляни и дворове не съвсем малки групи от младежи и деца се заиграват с кръглата парцалена магьосница. Така в главата на младия Драгомир Несторов и негови съкварталци се заражда мисълта за създаване на спортен клуб в града. През есента на 1919 година е насрочено събрание. Събранието завършва с решение, учредителен протокол и избор на ръководство. За патрон и име на клуба е избрано името на прославения руски пълководец генерал Скобелев. По този начин се поставя началото на организирания футбол в град Плевен.

Популярността на „Скобелев” расте бързо. За по-малко от три месеца членове на клуба са 150 ученици и младежи. Малко по-късно футболния отбор се сдобива с официален екип и истинска футболно топка. Следват мачове, победи и загуби, скърби и радости неспирен спътник на футболната игра.

През 1920 година се създава и втория спортен клуб „Победа”, негов ръководител е крупният за онова време фабрикант на цигари Стефан Бакалов. След първите два клуба на футболната територия на Плевен се появяват спортните клубове ”Вит”, ”Ботев21”, ”Бенковски”, ”Атлетик”, ”Орел”,”Сила”,”Сокол” и други.

На 31.07.1921 година в салона на Популярна банка в град Плевен се провежда Учредителния конгрес на Севернобългарска спортна лига.
В състава на тази лига са включени три плевенски отбора. В чест на конгреса е организиран и проведен първия голям турнир с участието на 11 отбора в продължение на една седмица. През 1924 година се провежда и първия футболен мач на осветление между отборите на „Скобелев” и „Победа”.

На 19.08.1931 година се учредява СК”Белите орли”, който съществува и до днес. На базата на този клуб през 1947 година се създава ФК “Спартак” Плевен, който носи най-голямата слава и успехи на града, но и големи разочарования в наши дни. През 1993 година ФК”Белите орли” възстановява спортно – състезателната си дейност и в момента се състезава в „Б”ПФГ- Северозападна. Не можем да не спомен и футболните клубове „С П 39”,”Торпе-до”, „Сторгозия”, ”Локомотив”, “Строител”.
Плевенският „Спартак” се нарежда на 10 място в вечната ранглистата на „А”ПФГ за периода 1948-2009 г. след отборите на ЦСКА, ”Левски”, ”Славия”, ”Локо”СФ, ”Ботев”ПД,”Локо”Пд,”Черно море”,”Берое” и „Спартак”Вн. Двама плевенски футболисти имат над 300 мача в „А”група-Сашо Върбанов и Пъшо Димитров. Пламен Гетов се нарежда на 5 място в ранглистата на голмайсторите с 164гола, след Петър Жеков, Наско Сираков, Динко Дерменджиев и Христо Бонев.

Много са имената на добрите футболисти, израснали и защитавали цветовете на плевенския футбол, но ние сме длъжни да благодарим на най-добрите: Никола Пърчанов, Пъшо Димитров,Стефан Величков,Пламен Гетов, Румен Горанов, Пламен Николов, Георги Денев, Милен Горанов, Христофор Маринов,Тодор Барзов, Лъчезар Танев, Ивайло Петков, Сашо Марков…

За да бъдат изградени всички тези футболисти, са необходими добре подготвени и можещи да работят с подрастващите и по-големи футболисти треньорски кадри. Въпреки тежките условия, в които се работи, те доказаха, че са добри спортно-педагогически специалисти и преди всичко добри хора – Христо Нейков, Марин Константинов, Константин Господинов, Атанас Цанов, Недялко Боев, Вачко Маринов, Емил Копев, Емил Вулов, Благой Кръстанов и много др.

От всички спортни игри футбола е с най-консервативните правила от създаването си до сега. Международният Борд на Футболните Асоциации през последните 60 години е направил незначителен брой допълнения и изменения в самите правила. Плевенската футболна общественост не може да не се гордее с представителите на футболната Темида: Минко Гълъбов, Симеон Александров, Георги Трифонов, Георги Маринов, Иванко Робев, Парашкев Боров, Валентин Костов, Веселин Пенчев, Ташко Ташков, Васил Минков, Момчил Врайков и Ивайло Лазаров.

СТРОЙНИ, БЕЛИ, НЕНАГЛЕДНИ. КВО ОТ ТУЙ, ЧЕ СА ПОСЛЕДНИ!”

Прочетете също

СКШ “Спартак Плевен XXI” отваря школа в плевенско читалище

Един от водещите шахматни клубове в страната – СКШ „Спартак Плевен XXI”, отваря школа в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *