Последни новини
Начало | Новини | Пожарната в Червен бряг с модерна и единствена в страната засега придобивка

Пожарната в Червен бряг с модерна и единствена в страната засега придобивка

Източник-Плевенпрес

На специална среща, проведена днес в залата на читалищe “Никола Вапцаров” в Червен бряг, бе представен последния успешно спечелен проект от местната община. С подкрепата на Европейския социален фонд и партньорското Министерство на вътрешните работи на Чехия бяха закупени 8 нови водни прегради за пожарната в града. С тях община Червен браг става единствената в страната, притежаваща подобна придобивка.
Гости на днешното събитие бяха Ярослав Камаш, заместник-посланик на Чешката република у нас, както и комисар Станислав Атанасов, ръководител на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Плевен. От страна на домакините присъстваха кметът на общината Данаил Вълов и началникът на местната пожарна Николай Нинов.
Всички официални лица не пестиха топли думи относно задоволството си от успешно реализирания проект. Обмяната на опит и добри практики между България и Чехия в противопожарното и аварийно дело бяха отчетени от командирите на двете пожарни като най-ползотворната част от проекта.
Самата европейска програма, спечелена от община Червен бряг, е на стойност 190 000 лева,като освен водните прегради включва и обучението на 50 доброволци от Общината за това как най-адекватно се реагира при извънредна ситуация-пожар, наводнение, ураган и тн. Доброволците, младежи от града и околните села, заедно с част от общинското ръководство посетиха Чехия през месец май с идеята за обмяна на професионален опит.
От екипа,спечелил проекта, представиха функциите на осемте водни прегради. Те представляват антикорозионни резервоари с дължина от 2 до 5 метра, които лесно се пълнят с вода, и основно биват използвани при изграждане на водна стена при наводнения и високи нива на реките. Освен това са отлично средство за гасене на пожари и складиране на резервни запаси от вода. Един брой водна преграда би заместила употребата на 250 чувала с пясък. На този етап единствено пожарната в Червен брягв цялата страна пригежава този вид модерна технология.

Източник-Плевенпрес
Източник-Плевенпрес

Източник-Плевенпрес

Източник-Плевенпрес

Прочетете също

Община Левски раздаде хранителни пакети на засегнати от епидемичната обстановка

Снимка – пресцентър община Левски. Община Левски  раздаде хранителни пакети на крайно нуждаещи се ,засегнати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *