Под патронажа на вицепрезидента ще бъде изградена скулптурна композиция на Георги Парцалев, Григор Вачков и Дончо Цончев в община Левски

Инициативен комитет за изграждането на скулптурна композиция „Земляци“ в община Левски. Снимка – Плевен прес.

На 5-ти август в град Левски пристигна вицепрезидентът на България Илияна Йотова, за да подкрепи инициативата на общината за изграждането на скулптурна композиция „Земляци” посветена на тримата обичани българи, родом от град Левски /Г. Парцалев и Д. Цончев/ и с. Трънчовица – община Левски /Гр. Вачков/.

По този повод в залата на общината се проведе събрание за учредяване на Инициативен комитет, който да организира събирането на средства за изграждането на скулптурната композиция.

Освен Илияна Йотова гости на събитието бяха още: Боян Ангелов – председател на СБП, Димитър Томов – писател и издател, член на СБП, чл.кор. Иван Гранитски – издател, Марияна Петрова – родственица на Георги Парцалев, Румен Петков – председател на АБВ, Борис Борисов – скулптор и автор на композиция „Земляците”.

Вицепрезидентът Йотова сподели: „Няма българин, който да не обича тези три личности. „Човек трябва да живее така както може и така както иска. Но най-важното е – да трябва”, казваше Дончо Цончев, фраза, която се е врязала в съзнанието ми” Виждате ли колко необикновена е тази фраза – да трябваш на някого. Колко философия има в нея. Друг голям българин е Парцалев. Има ли друг комик  и актьор, който можеше да предизвика не просто усмивка, а смях. Да ти оправи настроението само с появата си. Смяташе себе си за тъжен клоун, защото зад този смях прозираше понякога горчивина.

Големият Григор Вачков, той беше човек ураган, който влизаше със своите филми във всеки български дом Влизаше не като актьор, не като роля, а като част от нашите семейства”.

Тя благодари за поканата да бъде патрон на тази инициатива на община Левски и подчерта, че своята подкрепа изпраща и президентът Румен Радев.

Кметът на община Левски Любка Александрова каза в словото си: „Отдавна водим разговори как да изразим нашата любов към тримата ни земляци – Георги Парцалев, Григор Вачков, Дончо Цончев. Как да ги увековечим за поколенията. Дълго време не намирахме обединяващата идея за това. Но ето, че ѝ дойде времето. Убедена съм, че един ден всеки, който мине покрай тримата земляци, седнали на пейка до общината, ще си проведе своя разговор с тях.

Ето ни сега тук, заедно, да реализираме мечтата си – да съберем средства за изработването на този мемориал в памет на нашите земляци. И до година да го открием. Поставяме си амбициозни срокове, но вярвам ще успеем, още повече, че догодина на 27 юли се навършват 90 години от рождението на Дончо Цончев. И надеждата ни е до тогава да се справим и със събирането на средствата, и с изработването на скулптурната композиция и поставянето ь в центъра на град Левски. За да могат да си дойдат в къщи и да заживеят отново в нашето ежедневие”.

Присъстващите 81 души в залата единодушно гласуваха състава на Инициативния комитет и избраха за негов председател Любка Александрова. Според нея сумата, която трябва да се събере е около 120 хил. лв. Материалът, от който ще се изработи композицията е бронз.

Въпреки краткия срок присъстващите изразиха надежда, че сумата ще бъде събрана и „Земляците” ще бъдат в центъра на град Левски само след една година.

Скица на композицията „Земляци“. Снимка – Плевен прес.

Споделете:

Прочетете също

Работни срещи между РИК – Плевен и общинските администрации

Областна администрация Плевен. Снимка – Плевен прес. В изпълнение на задълженията си за организационно – …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.