Подписка срещу „приватизацията” на Медицински университет – Плевен

ПОДПИСКА
Изпратени до “Плевен прес” част от подписи.

В редакцията на „Плевен прес” е изпратена подписка от „будни и свободни граждани на Плевен” срещу „приватизацията” на Медицински университет – Плевен. В обръщението към нас се казва, че „журналистите трябва да дадат гласност на позицията”.

Даваме гласност, още повече, че са ни изпратени и самите подписи. Но авторите на тази подписка трябва да знаят, че като журналисти даваме трибуна и на другата страна – Медицинския университет. Още повече, че става дума за една от емблемите на Плевен.

А дали градът ни има нужда от два медицински университета или не – това е решение на компетентните образователни и здравни власти.

Публикуваме пълният текст на подписката без редакторска намеса:

Уважаеми редактори,   
 

Преди три дни ние, будните и свободни граждани на Плевен, създадохме подписка  в подкрепа  на борбата ни за справедливост и свобода на словото и  против  феодализма и шуробаджанащината, които нагло върлуват в нашия град. Вече събрахме над 1000 подписа – доказателсвто, че плевенчани повече не искат да търпят безчинства!   
Вярваме, че журналистите трябва да дадат гласност на позицията ни – ние няма да се откажем!   
 
 С уважение   
Инициативен комитет, гр. Плевен
     
  _____________________   
 
 До Парламента и Правителството на Република България       

ПОДПИСКА   

от 20-ти юли 2021 г. от гражданите и жителите на Плевен и Плевенска област     

Отчаянието, госпожи и господа парламентаристи и политици, от феодалните безобразия и бездействието е толкова голямо, че решаването на нашия хроничен проблем с незаконната, но явна „приватизация“ на държавния Медицински университет в Плевен не търпи отлагане!   
Вече над десетилетие  ръководителката на отдел „Човешки ресурси“ при държавния МУ Плевен, Ивалена Василева ,  която е и управител на частната „университетска“ (по стария режим) МБАЛ „Света Марина“ Плевен ООД (ЕИК 114521594) ,  чийто действителен собственик е Григор Горчев,  се намира в открит конфликт на интереси . Този конфликт  е източник на  корупционни практики , тормоз и дискриминация на хабилитирани лица и докторанти чрез потъпкване на трудовото законодателство и всевъзможни злоупотреби.   Василева (от Мездра) е завършила селскостопанска икономика в Свищов и през този период е била също и прокурист на Медицински център „Света Марина“ – диагностика и терапия ООД и прокурист на АИПСИМП по акушерство и гинекология „Света Марина“ ЕООД. Всички дружества са свързани с Григор Горчев, който и по настоящем е собственик и/или управител на редица лечебни заведения, опериращи в гр. Плевен. Горчев след два мандата и половина като ректор на МУ Плевен стана известен със скандала за плагиатство, повторното кандидатстване за академик (без да знае чужди езици) и отказа си да влезе в 46-то НС, след като загуби над 9000 гласа за ГЕРБ между изборите.  Освен явната им и неприкрита „ топла  “ свързаност, видна и от най-елементарната справка в Търговския регистър, Василева е и тъща на Горчев .    Обръщаме се към всички Вас преди компетентните европейски институции, тъй като подчиненият, на практика, сегашен (новоизбран) ректор д-р Д. Димитров призна пред министър д-р С. Кацаров, че действа под диригентството на Г. Горчев, защото „ той държи академичната общност в Плевен от 18 години поне !“ с искане да ОСВОБОДИТЕ държавното висше училище от феодалната хватка на управляващата шайка квази-академични и семейно свързани лицемери, както е ясно за всички – а има и безкрай примери и доказателства, ако ги потърсите!   
Освен това настояваме компетентните органи да проверят задълбочено:     

Изпълнението на европейски проект по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ BG05M20P001-1.002-0010-C01  на обща стойност 23 695 179,29 лв .  И по-нататък участието на Горчев, Горчева и Василева (с Берта Якова – юрист както в Университета, така и в частните дружества на Горчев) в изпълнението на Проекта по оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика” 2007-2013, Проекта „Студентски стипендии“ – Съфинансиран от ЕСФ по ОП „Развитие на  човешките ресурси  2007-2013“, Проекта „Студентски практики“, Проекта към ОПРЧР: „Развитие на електронни форми на дистанционно обучение в системата на висшето образование”, Проекта „Строително-ремонтни и монтажни работи на…“, съфинансиран по ОП „Регионално развитие“ 2007-2013; Проекта „Извършване на ремонт и реконструкция на спортна зала на Медицински университет в гр. Плевен“.   

Настояваме за решителна намеса     преди новата вълна на пандемията . Нашият град се гордее, че е известен като Градът на здравето, а МУ Плевен е най-голямата ни надежда децата ни да останат да живеят и да се развиват тук.   

Инициативен комитет от гр. Плевен

/Изпратено от nikolaypetrovkoko@abv.bg/

Споделете:

Прочетете също

1 5

Състезания по гребане с туристически каяк, спускане с велосипеди и футбол тази събота в Плевен

Поредица от спортни прояви ще бъдат част от съботния ден в Плевен, съобщават от общинската …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *