Подписаха план за развитието на културният туризъм в общините Белене, Никопол и Гулянци

305160983 551303146707343 6112131133400964086 n
Снимка – община Белене.

На 31 август, е бил подписан План за действие за развитие на културния туризъм в общините Белене, Никопол и Гулянци, изготвен от екип на фондация “БлуЛинк” под ръководството на д-р Павел Антонов – съучредител и управляващ редактор на Фондация „БлуЛинк“. 

С други думи – общините Белене, Никопол и Гулянци ще развиват културен туризъм чрез дигитализация на първата българска печатна книга “Абагар”. Инициатива е на Фондация “БлуЛинк” като част от усилията на организацията да насърчава устойчивото използване на богатото културно и историческо наследство по р. Дунав в рамките на проекта DANUrB+.

Съвместният план за действие ще помогне на местните хора в граничните дунавски общини Гулянци, Никопол и Белене. На базата на задълбочено проучване на местните ресурси, правен и туристически анализ, планът съдържа 16 проекта, които ще се реализират в рамките на три години. Включено е разработване на обекти, събития и продукти, много от които вече са номинирани за дунавски етикет за качество от проект DANUrB+. Сред тях са например литературен маршрут за знаменитата книга “Абагар”, Мемориален туризъм на беленския остров Персин и културен пейзаж край античния град Улпия Ескус, богатството от местни езици, ритуали и кулинарни традиции в региона.

Кметът на община Белене Милен Дулев е отбелязал, че на много малка територия покрай Дунав в трите съседни общини могат да се видят съвсем различни и уникални по своя характер неща, което е чудесна предпоставка за надграждане на съвместното сътрудничество в туризма.

В рамките на проекта се разработват още 11 местни плана за действие в шест дунавски страни. ”Валоризация означава местните общности да спечелят от опазване и устойчиво ползване на съвместното културно-историческо наследство около Дунав, е обяснил водещият експерт на “БлуЛинк” д-р Гавраил Гавраилов.

305082317 551303170040674 6931882017182591198 n
Снимка – община Белене.
Споделете:

Прочетете също

svesht

На Черешова задушница ще бъдат осигурени автобуси до гробищните паркове в Червен бряг

По повод Черешова Задушница на 22 юни, събота, ще бъдат осигурени автобуси за извозване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *