„Погрижи се за себе си, погрижи се за своите финанси“ е темата на Световната седмица на парите тази година 22 – 28 март


Глобалната седмица на парите е отлична възможност да обърнем още веднъж внимание на начина, по който управляваме нашите лични финанси. Снимка – ПГРТО

В Световната седмица на парите   учениците от 10а клас – специалност „Кетъринг“ с преподавател Милена Гуркова на Професионалната гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване   проведоха открит  урок на тема „Световна седмица на парите“.  

Събитието се състоя онлайн  във виртуална класна стая и в него взеха участие учители, ученици и ръководството на гимназията в лицето на директора  Невена Арабаджиева и заместник-директора   Цветана Маринова.


Професионална гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване Плевен. Снимка – Интернет

Световната седмица на парите е ежегодна глобална кампания  и се организира в световен мащаб от Международната мрежа за финансово образование на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Темата тази година е „Погрижи се за себе си, погрижи се за своите финанси“. Седмицата в България се координира и организира от JA Bulgaria с институционалната подкрепа и партньорство на Министерството на финансите и Министерството на образованието и науката.

Световната седмица на парите е отлична възможност да обърнем още веднъж внимание на начина, по който управляваме нашите лични финанси. Темите за това как формираме личния си и семейния бюджет, как спестяваме, как изразходваме финансовите средства, какви финансови продукти използваме и колко добре успяваме да защитим правата си като потребители на финансови услуги са особено актуални в светлината на съвременните предизвикателства. Финансовата грамотност е лична отговорност на всеки един от нас, но тя е предмет също и на целенасочена политика от страна на държавата. Приетите от правителството през февруари 2021 г. Национална стратегия за финансова грамотност и План с мерките за нейното изпълнение са насочени към подобряване на финансовата грамотност в страната и укрепване на знанията ни за това как да управляваме по-добре личните си финанси

Финансовото ограмотяване винаги е гаранция за вдигане качеството на живот и е една от най-добрите инвестиции в грижата за нас самите. Въпросите за парите са важни, защото децата и младежите трябва да получат знания и да изградят умения, за да могат да вземат интелигентни финансови решения през живота си.

Източник: ПГРТО

Прочетете също

Община Гулянци извършва ремонти на общински сгради за близо 50 000 лева

Община Гулянци извършва ремонти на общински сгради за близо 50 000 лева

Сградите на четири кметства, две читалища и една здравна служба ще бъдат ремонтирани със средства …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *