„Погрижи се за себе си, погрижи се за своите финанси” е темата на Световната седмица на парите тази година 22 – 28 март


Глобалната седмица на парите е отлична възможност да обърнем още веднъж внимание на начина, по който управляваме нашите лични финанси. Снимка – ПГРТО

В Световната седмица на парите   учениците от 10а клас – специалност „Кетъринг” с преподавател Милена Гуркова на Професионалната гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване   проведоха открит  урок на тема „Световна седмица на парите”.  

Събитието се състоя онлайн  във виртуална класна стая и в него взеха участие учители, ученици и ръководството на гимназията в лицето на директора  Невена Арабаджиева и заместник-директора   Цветана Маринова.


Професионална гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване Плевен. Снимка – Интернет

Световната седмица на парите е ежегодна глобална кампания  и се организира в световен мащаб от Международната мрежа за финансово образование на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Темата тази година е „Погрижи се за себе си, погрижи се за своите финанси”. Седмицата в България се координира и организира от JA Bulgaria с институционалната подкрепа и партньорство на Министерството на финансите и Министерството на образованието и науката.

Световната седмица на парите е отлична възможност да обърнем още веднъж внимание на начина, по който управляваме нашите лични финанси. Темите за това как формираме личния си и семейния бюджет, как спестяваме, как изразходваме финансовите средства, какви финансови продукти използваме и колко добре успяваме да защитим правата си като потребители на финансови услуги са особено актуални в светлината на съвременните предизвикателства. Финансовата грамотност е лична отговорност на всеки един от нас, но тя е предмет също и на целенасочена политика от страна на държавата. Приетите от правителството през февруари 2021 г. Национална стратегия за финансова грамотност и План с мерките за нейното изпълнение са насочени към подобряване на финансовата грамотност в страната и укрепване на знанията ни за това как да управляваме по-добре личните си финанси

Финансовото ограмотяване винаги е гаранция за вдигане качеството на живот и е една от най-добрите инвестиции в грижата за нас самите. Въпросите за парите са важни, защото децата и младежите трябва да получат знания и да изградят умения, за да могат да вземат интелигентни финансови решения през живота си.

Източник: ПГРТО

Прочетете също

Общински съвет – Плевен ще разгледа Годишната програма за развитие на читалищата в общината

Заседание Общински съвет – Плевен. Снимка – архив Плевен прес. Годишна програма за развитие на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *