Повторно преброяване на бюлетините започна в Плевен

ЗАЛА ЧУВАЛИ
Актова зала в община Плевен. Снимка – Плевен прес.

В 14:00 ч. на 22-ри ноември, сряда, започна повторно преброяване на бюлетините от местните избори за общински съветници, проведени на 29-ти октомври 2023 година. До тук се стигна след подадени жалби в Административен съд /АС/ – Плевен, от кандидати за общински съветници от различни листи. Както единствено „Плевен прес“ информира, в периода 2 – 13 ноември са подадени 37 жалби в АС – Плевен, с които се оспорват изборните резултати за общински съветници. Кой са жалбоподателите и защо оспорват резултатите може да видите тук 37 жалби в Административен съд – Плевен оспорват изборните резултати за общински съветници

По разпореждане на АС, кметът на Плевен д-р Валентин Христов издаде с днешна дата заповед за отваряне на архивното помещение на Общината и преместване на всичките 168 чувала с бюлетини и изборни книжа в Актовата зала. В нея ще се извърши преброяване на невалидните бюлетини от вещо лице определено от Съда. Дали ще се броят и валидните бюлетини, предстои да разберем от следващо решение на Съда ако има такова.

В 14:00 ч. пред Актовата зала бяха част от вносителите на жалбите, длъжностни лица от общинска администрация посочени във въпросната заповед на кмета, председателят на ОИК – Плевен, председателят на ОбС – Плевен, журналисти.

Защо са подали жалба до АС и какво очакват от повторното преброяване на бюлетините, попитахме двама от жалбоподателите – д-р Калин Поповски /“Алтернатива на гражданите“/ и Пепо Петков /“Българска нова демокрация СДС“/ ?

Ето какво отговори д-р Калин Поповски, който първи е подал жалба в АС, с която  оспорване изборния резултат: „Подадох жалба поради много големия брой невалидни бюлетини, които са между 15 – 20 % от общия брой. Надявам се при повторното преброяване на тези невалидни бюлетини, да излезе друг модел на подреждане на Общинския съвет. Защото в няколко от листите влезлите от невлезлите /общински съветници, б.а.а/, ги разделят само 3 – 4 гласа.

Другото важно е, че на тези избори за пръв път има 3 нови партии, които не са участвали в местни избори и които са дали квоти за секционните комисии. По мое мнение те са дали много неподготвени хора. Имаше дори председател на секция, който е на 18 години. Той самият за пръв път гласува в живота си и вече е председател на секционна комисия?! Имаше такива парадокси.

Според мен ОИК /Общинска избирателна комисия/ назначи много неподходящи хора в тези избори като нови лица, неопитни, които допуснаха много сериозни грешки в броенето на два етапа: веднъж в броенето и втори път в попълването на самите протоколи от 168 секционни избирателни комисии.

И затова може би съдийката взе под внимание първо моята жалба и после другите 19, които присъедини към моята. И сега се надявам на едно обективно преброяване от вещото лице, заедно с представители на общината, да възтържествува истината и кой каквито гласове има, да излезе наяве”.

Пепо Петков:  “Определено очаквам справедливост и затова сме внесли жалбата в АС. Защото имаме съмнения в работата на членовете на секционните избирателни комисии и огромния брой недействителни бюлетини. Хубаво е да се провери дали всъщност е така.

По принцип имаме доверие на всеки, но трябва да се провери работата дали е изпълнена коректно. И по тази причина очакваме единствено справедливост и съда на този етап определи да се преброят и прегледат отново недействителните бюлетини”.

По разпореждане на Съда в Актовата зала бяха допуснати журналисти единствено да снимат подредените чували. Все пак един от тях бе отворен, за да се види неговото съдържание и пакета с невалидните бюлетини.

Вещото лице Вержиния Върбанова, която е назначена с определение на АС – Плевен, каза за „Плевен прес“ и БНР следното: „Задачата ми е във всеки един чувал при наличие на пакет с недействителни бюлетини, трябва да установя колко са тези, които са вътре в пакета като бройка, колко от тях са недействителни. Ако евентуално се открие някоя действителна бюлетина, която е отчетена като недействителна, трябва да я ксерокопирам и  да я приложа към експертизата, която трябва да изготвя за АС. Трябва да преброя колко са бюлетините и дали всички, които са в пакетите за недействителни, са действително недействителни.

В определението на съда е записано, че броенето се извършва в присъствието на жалбоподателите, но не с тяхното участие“.

Те не могат да гледат бюлетините и да бъркат в чувалите, поясни по-нататък вещото лице. Жалбоподателите само присъстват встрани и наблюдават работата му.

Преброяването ще се извършва в рамките на работното време на Общинска администрация – Плевен. Колко време ще продължи това, вещото лице не може да каже, тъй като работата е много. Но целта е да се приключи бързо. Още повече, че на 30-ти ноември е делото по тези жалби в АС – Плевен.  

   

ЖАЛБОПОДАТЕЛИ
Част от жалбоподателите, в чието присъствие се извършва повторното преброяване.
ВЕЩО ЛИЦЕ
Вещото лице Виржиния Върбанова.
ЧУВАЛИ

ЧУВАЛ ВЪТРЕ 1

1 ЧУВАЛ

Снимки – Плевен прес.

Споделете:

Прочетете също

IMG 8574

Деца празнуваха на Спортния комплекс в град Левски

Деца празнуваха на Спортния комплекс в град Левски. На 19 юли празникът  започна с музикален поздрав …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *