Плевен щял да остане без АМ „Хемус”

ХЕМУС

Автомагистрала “Хемус”. Снимка – интернет.

През 1999 година трасето на АМ „Хемус” се премества с решение на НС от Плевен в района между Ловеч и Троян.Този интересен факт съобщава във ФБ бившият областен управител на Плевен – Цветко Цветков. Кой прави това и защо го прави? Ето какво разказва Цветков:  

„През 2005 г станах Областен управител на област Плевен. Един от проблемите бе замразената от десетилетия магистрала..Запознах се с документите, и какво да видя?

Някъде през 1988-1999 г, тогавашните сини депутати от областта подкрепят решение в парламента, АМ”Хемус” да се премести от сегашното и трасе, на трасе между Ловеч и Троян.

Председател на парламента е Йордан Соколов, а той внася това предложение под натиска на синята легенда Йордан Василев, живял дълги години в Троян, съпруг на Блага Димитрова и главен редактор на вестник “Демокрация”..

Та, прокарали това нелогично решение убавците сини, и какво мислите направили след това? Започнали организация на строителството? Неее.

По оправните и посветени в новото трасе , изкупили земите през които ще мине магистралата! За да вземат след това високата оценка от инвестициите си /политически и финансови/, при отчуждаването на терените от държавата…

Да де, ама се забавили…

С екипа ми в администрацията направихме обосновано предложение до министъра на регионалното развитие Асен Гагаузов. На 08.03.2006 година, заедно с Румен Петков като министър и депутатите Васил Антонов и Радослав Илиевски отидохме на среща МРРБ! Беше кратка, дружеска и резултатна!

Министър Гагаузов прегледа писмото, извика сътрудника си и му разпореди- готви този материал с предложение да се премести трасето на АМ “Хемус” на старото място. За заседанието на Министерския съвет през следващата седмица.

Така и стана!

Възстанови се едно от поредните глупави решения на смутното време. Откри се пътя за нейното строителство!

Не се изгради навреме. Работи се не с темпа, както е нормално, както ни се иска! Но се строи там, където трябва да бъде! И имам самочувствието ,че сме направили едно добро дело, което за десетилетия напред ще решава по-добре транспортните комуникации в региона!”

Ц

Цветко Цветков. Снимка – фейсбук.

Споделете:

Прочетете също

437541863 740349108083560 1889949255045264289 n

Картини, бродерии и мозайки от раковини показват в Кнежа, съвместно с посолството на Северна Корея

Корейски картини, бродерии и мозайки от раковини показва в Кнежа, съвместно с посолството на Северна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *