Плевен с най-ниска избирателна активност в Северозападна България. От 2 до 6% от имащите право на глас в област Плевен, са гласували за партиите влезли в НС.

IZBORI 3 jpeg

Избирателите с право на глас в област Плевен са 228 764 души. На 9-ти юни те удариха звучен шамар на партиите успели да влязат в 50-то Народно събрание. Защото за тях гласуваха само  66 118 избиратели. Това нарежда област Плевен като една от областите с най-ниска избирателна активност в Северозападна България – едва 28.94%.

За сравнение в област Монтана избирателната активност е – 38.38%, в област Враца – 36.29%, в област Видин – 34.00%, в област Ловеч – 32.42%.

При тази ниска избирателна активност е нелепо изборните резултати в област Плевен да се представят като победа. Колко процента от имащите право на глас са подкрепили съответната партия?!

Това е кардиналният въпрос, който кой знае защо, се премълчава. А фактите са следните:

 • ГЕРБ-СДС са получили 6.68%  подкрепа /15 281 гласа/
 • „Възраждане” – 4.14 % /9 470 гласа/
 • ДПС – 3.35 % /7 667 гласа/
 • ПП-ДБ – 2.75 % /6 293 гласа/
 • ИТН – 2.65 % /6 075 гласа/
 • БСП – 2.62 % /6 003 гласа/
 • Величие – 1.17 % /2 682 гласа/

Тези проценти би трябвало да коментират лидерите на партийните структури. Убийствено ниският брой гласували за тях, би трябвало да бъде предмет на обсъждане, анализ и изводи.

Разбира се, този трагичен за област Плевен резултат, се вписва в общата картина на неприязън и разочарование от партиите. За страната едва 8% от имащите право на глас, са гласували за ГЕРБ-СДС.

До момента лидерите на партиите не дават обяснение защо доведоха нещата до тук. Дават оставки или обявяват условия за съставяне на правителство. При това положение на следващи избори вместо шамар, могат да получат ритник от избирателите, който да ги изхвърли от политиката. Вече има такива потърпевши.

А що се отнася до Плевен, ще трябва един нов генерал Тотлебен, който да пробие обсадата на разочарованието, апатията и нежеланието за гласуване от страна на плевенчани и хората от плевенска област.

Споделете:

Прочетете също

2 11

Титанът Мариус Куркински представя чудомирови герои утре в Летния театър на Плевен

Един от съвременните титани на българския театър Мариус Куркински представа своя моноспектакъл “Нашенец” утре, 16 …

3 Последни коментари

 1. Вилхелм Тел

  Дори и от малкото гласували1972 са недействителни, а 1110 са гласували с “Не подкрепям никого”! Всички граждани са отвратени от партиите!

 2. Като се извадят купените от ГЕРБ гласове на циганите, процентите ще са по 10.

  • Негласуващ

   Това не са избори, а брутална манипулация и търговия! Отчайваща картинка!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *