Плевен се включва в отбелязването на Световния ден на редките болести

Община Плевен продължава услугата асистентска подкрепа

За поредна година Община Плевен се присъединява към кампанията по случай Световния ден на редките болести, който ежегодно се отбелязва в последния ден на месец февруари, съобщават от местната администрация. Със свое решение Общинският съвет даде съгласие днес, 29 февруари, емблематичната сграда на ХГ “Илия Бешков” да бъде осветена в цветовете на кампанията – синьо, розово и зелено.

С писмо от 20.02.2024 г., изпратено чрез НСОРБ, до Община Плевен е отправена покана от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) – организатори на кампанията в подкрепа на пациентите с редки болести „6000 причини за действие“. Инициативата се реализира в партньорство с Българското дружество по нефрология, Българското дружество по детска гастроентерология, хепатология и хранене, Българското дружество по детска офталмология, невроофталмология и офталмогенетика, Българската асоциация по неонатология, Асоциацията на студентите медици в България – София, Националния алианс на хората с редки болести, Българската асоциация за закрила на пациентите и Сдружение за развитие на българското здравеопазване. Целта е да се повиши информираността на обществото за редките болести, както и да се поставят ключови въпроси пред компетентните институции, свързани с подобряване на възможностите за навременна диагностика и достъп до съвременно лечение на пациентите.

Местните администрации имат възможност да подкрепят инициативата, като в Световния ден за борба с редките болести осветят емблематични сгради в съответната община в някой от цветовете на глобалната инициатива – син, зелен или розов. След обсъждане Общински съвет – Плевен, даде съгласието си тази вечер след 19,00 ч. фасадата на ХГ “Илия Бешков” да бъде осветена в един от цветовете на инициативата, като разходите ще са за сметка на общинския бюджет.

Споделете:

Прочетете също

1 16

Гинеколозите от “Мама и Аз” оперират с уникална за България система за 3D хирургия  

ЕКИПЪТ Е ЧАСТ ОТ ЕДИНСТВЕНОТО ГИНЕКОЛОГИЧНО ОТДЕЛЕНИЕ У НАС, ОКОМПЛЕКТОВАНО С ПОСЛЕДНО ПОКОЛЕНИЕ АПАРАТУРА ЗА …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *