Плевен се включва в Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията„Да! За живот!”

СЪРЦЕ

В знак на солидарност с Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията „Да! За живот!”, на 14 октомври фасада на емблематична сграда в Плевен ще бъде осветена в зелено – цветът на донорството и трансплантацията. Общинският съвет на Плевен подкрепи единодушно предложението за партньорство между Общината и Изпълнителната агенция „Медицински надзор” (ИАМН) във връзка с предстояща информационна кампания с цел популяризиране в обществото на същността и значението на донорството и трансплантацията.

Поканата към Плевен е отправена с писмо от проф. д-р Росен Коларов – изпълнителен директор на ИАМН, и представена днес пред общинските съветници. Инициативата получи единодушната им подкрепа, като бяха одобрени две конкретни прояви:

– Общинският съвет реши в рамките на кампанията алеята между сградата на Параклис – мавзолей „Св. Георги Победоносец“ и Централната поща да бъде предоставена безвъзмездно заизложбена площ на творбите на млади художници в дните от 16 до 24 октомври.Ще бъдат представени плакати на студенти и докторанти от Националната художествена академия. В дните на експозицията доброволци на Българския младежки Червен кръст ще разпространяват донорски карти и информационни материали, а представители на ИАМН ще разясняват на място смисъла и значението на донорството и трансплантацията.

– С решение на местния парламент на 14 октомври /събота/ от 19,15 ч. до 20,15 ч. фасадата на Художествена галерия Дарение „Колекция Светлин Русев“ ще бъде осветена взелено – цветът на донорството и трансплантацията, като разходите за това ще бъдат за сметка на общинския бюджет.

Преди 27 години Съветът на Европа поставя началото на отбелязването на Европейския ден на донорството и трансплантацията. Оттогава той се провежда всяка втора събота на октомври, като през;2023 г; денят се отбелязва на 14 октомври.

Към 3 август 2023 г. 850български граждани, нуждаещи, се от трансплантация живеят с надеждата да водят нормален живот. Всички те очакват втори шанс, който е възможен единствено чрез трансплантацияна орган. Заради недостатъчния брой на донорите, Министерството на здравеопазването и ИА „Медицински надзор” стартираха през 2019 г. Националната кампания за подкрепа на донорството и трансплантацията „Да! За живот!”. Кампанията има за цел да  повиши осведомеността на обществото за същността и значението наорганното донорство. „Да! За живот!” акцентира върху необходимостта да говорим за донорството със своите близки, за да бъдат наясно те с нашето отношение към темата. В рамките на инициативата е създадена и „Донорска карта”, попълването на която няма юридическа стойност, а единствено оказваволята на нейния притежател.

Споделете:

Прочетете също

Picture817

Запалват светлините на коледната елха в Червен бряг на 9 декември

Снимка: Община Червен бряг, архив В най-прекрасния месец от годината, изпълнен с вълшебства и надежда, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *