Плевен почете 24 май с богата празнична програма

Снимка – Плевен прес.

С Празник на книгата започна денят на 24-ти май в Плевен.

По повод 24 май – Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, в алеята пред Военния клуб в 10:00 часа бе отрит Празник на книгата.

В град Плевен, учебни заведения, университети, културни институти и граждани, отдадоха своята почит и признание пред делото на двамата братя, Кирил и Методий, техните ученици и пред българската азбука.

След Празника на книгата, денят продължи с шествие, което започна в 10:30 часа от пл. „Стефан Стамболов“, пред Драматично-куклен театър „Иван Радоев“, начело на което застанаха свещеници с иконата на Кирил и Методий и Духовия оркестър на Плевен.

Шествието с ученици, учители, студенти от Медицинския университет, с хора на словото и изкуството премина през централната пешеходна зона до барелефа на Светите братя на едноименната улица, където се проведе и тържественият ритуал с празничен молебен и поздравление за празника от кмета на Общината Георг Спартански, в което се казва: „Скъпи плевенчани, месец май е месец в който всичко цъфти. Всяка година на 24-ти май, на най-българския празник цяла България празнува Деня на духовността и на Словото. Ден в който България и всеки българин може да каже с гордост, че и ние сме дали нещо на този свят. В това противоборство на империи за владение и надмощие на континента Европа, ние трябва да имаме своето достойно място и не с цел да завоюваме други територии, а да защитим нашата, да защитим нашата националност и идентичност. Затова са създадени книжовните ни школи. Затова се слави делото на Кирил и Методий, и на техните ученици.

Така, както ни завещаха нашите деди вярвам, че така ще завещаем и на нашите деца винаги да почитаме, да помним и да славим този най-български ден, Деня на нашите просветители – Кирил и Методий, Климент Охридски, Константин Преславски, Сава, Наум, Горазд и Ангеларий, и стотиците безименни духовници, които посяваха словото на славянския език, на българския език, а оттук и словото и християнство православното отидоха при другите братски славянски народи. Това ни прави горди и уверени, че България има своето достойно бъдеще и това зависи от всички нас. Да живее България и  да живее словото. Честит празник българи !“

В 11:00 часа пред паметника на Светите братя Кирил и Методий бяха поднесени цветя и венци в знак на признателност към делото им.

След поднасянето на венците и цветята присъстващите се отправиха към стълбите на сградата на Областна администрация срещу Големия фонтан. Честването там продължи с хорово изпълнение на химна „Върви, народе възродени!”.

Вижте фоторазказ от събитието:

Снимка – Плевен прес.

Споделете:

Прочетете също

С мятане на умрели риби и яйца не стават работите

Огюст Роден – „Мислителят“. Поместваме един умен, полезен и актуален коментар на последните събития след …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *