Плевен почете 151-вата годишнина от обесването на Васил Левски

ритуал левски 1

Паметен ритуал по повод 151 години от гибелта на Апостола на Свободата Васил Левски се състоя днес, 19 февруари, пред неговия паметник в Плевен, съобщават от пресцентъра на общината. Плевенчани на различна възраст дойдоха да склонят глава пред делото на великия българин, множество деца изпълниха пространството около монумента. Да засвидетелстват своята почит пред личността и делото на Левски пред паметника бяха представители на държавната и местна власт, политически партии, патриотични организации, обществени и културни институти, много деца от училищата в Плевен.

Събитието започна с военен ритуал, след което свещеници от плевенски храмове отслужиха панихида.

Пред събралите се да почетат паметта на Апостола слово произнесе кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов. Той припомни, че всяка година на 19 февруари ние спираме в забързаното ежедневие, за да отдадем почит към най-великия и достоен българин – Васил Иванов Кунчев – Левски.

„Преди 151 години България изгуби един от най-изтъкнатите свои синове, посветил живота си на идеала за свобода и независимост! 151 години след тази дата ние отбелязваме безсмъртието на личността и делото на Апостола на Свободата!

Няма друга личност в нашата история, която да е толкова близка до всички нас, но и толкова извисена над обикновените хора с общочовешките си идеали!

Левски е от онези личности в нашата история, които още приживе със своите идеи, думи и дела успява да спечели признанието на хората, а след героичната си гибел – става знаме на всичко чисто и свято!

Нека днес сведем глави и отдадем своята почит към личността и великото му дело“, се обърна към присъстващите д-р Христов.

В ритуала участваха и деца от НУ „Христо Ботев“ – Плевен – ученици от клуб „Млади възрожденци“ рецитираха стихотворението „Завръщането на Васил Левски“, а вокална група „Ботевци пеят“ изпяха песента „Апостоле“.

Присъстващите запазиха минута мълчание, за да почетат паметта на Левски. В знак на признателност пред паметника му бяха поднесени венци и цветя.

ритуал Левски 3

ритуал Левски 4

ритуал Левски 6

ритуал Левски 7

ритуал Левски 10

ритуал Левски 9

ритуал левски 11

ритуал Левски 16

ритуал Левски 15

ритуал Левски 17

ритуал Левски 12

Снимки: Пресцентър – община Плевен

Споделете:

Прочетете също

IMG 20240417 115910

Две инициативи, насочени към децата, се проведоха в Районен съд – Плевен

Две инициативи, насочени към децата, се проведоха в Районен съд – Плевен днес, 17 април, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *