Плевен показа на България, че 3 март е празник на Освобождението, но и на свободния дух

Няма пандемия, която може да спре благодарността към тези, които оставиха костите си в Плевен, за да я има България

Вечният огън гори в памет на загиналите за Освобождението на България. Снимка – Плевен прес.

Това каза кметът на  Плевен в импровизирано обръщение към множеството, изпълнило централния градски площад. Въпреки предварително обявеното отсъствие на тържества и речи заради пандемията, Георг Спартански неочаквано застана зад микрофона. И съобщи: „Това, което ще кажа са няколко думи, за да почета вашето присъствие тук на този неорганизиран празник”, обърна се той към всички. И продължи:

„Когато човек обича своя град и своята държава, няма пандемия и ситуация, която да го остави в къщи и да му попречи да поднесе своя скромен букет на тези  които оставиха костите си, за да има България.

Грозно е днес,  на нашия национален празник, да се делим  на политически цветове, на партии и коалиции, независим, че идват избори. Те както винаги се обявяват за важни, за съдбоносни,  за изключителни, единствени и неповторими.

Днес, това, което ни обединява,  е българското трицветие: бяло зелено и червено.

Тук е момента да кажа, че няма място за русофилство и русофобство. Няма място за политически боричкания и политически  спекулации. Заради паметта на всички, които дадоха живата си, за да ни има нас и България, дължим нашето уважение преклонение и признателност. В дълг сме към тези наши революционери, които с костите си постлаха пътя на руската императорска армия. В дълг сме  и към тези безименни солдати, които загинаха  на редутите край Плевен. Костите им останаха навеки в България. Благодарение на това го има Плевен и България отново е част от стара Европа.

Днес да забравим дребните боричкания и страстите. Да не се делим на министри, депутати, кметове, съветници. Да бъдем просто българи. Защото Плевен и България ще ги има и след нас. Да сведем чела пред тези, които не се деляха на партии и цветове, защото имаха мисия – да върнат България на българите и народът български да заеме полагащото му се място на картата на Европа.

Да отбележим това с почит, достойнство и национална гордост.Да вярваме в доброто бъдеще на България, което не зависи от една партия, една коалиция, депутат или министър. Зависи единствено от задружните усилия на всички нас.

Нека Бог да пази България ! Честит празник, българи!”

Когато думите са съзвучни с чувствата на околните, предизвикват реакция. В случая това бяха спонтанните аплодисменти на хората от площада.

Зад тези думи имаше благодарност към паметта на загиналите в боевете при Плевен, опазване на националната памет, подсещането, че Освобождението не е чакано наготово. Твърде много българи са го трасирали с живота и смъртта си. Че когато политиците използват празниците за разделение, хората трябва да им отговорят с единение.

Че 3-ти март е ден не само на българското Освобождение, но и на българския дух, който не търпи някой да го мачка. Доказателството за това е пълният площад, веещият се трикольор, националната носия, гайдата, цветята, хора от всички възрасти и много, много слънце !

Плевен изпрати послание. Като своите предци плевенчани показаха, че миналото се пази, а бъдещето е на свободните духом.

Снимка – Плевен прес.
Снимка – Плевен прес.
Снимка – Плевен прес.
Снимка – Плевен прес.
Снимка – Плевен прес.
Снимка – Плевен прес.
Снимка – Плевен прес.
sdr

Прочетете също

ХV-ят Регионален детско-юношески конкурс "Фолклорни приумици" за певци и инструменталисти се проведе без участници от община Червен бряг

ХV-ят Регионален детско-юношески конкурс “Фолклорни приумици” за певци и инструменталисти се проведе без участници от община Червен бряг

Организатори на конкурса са Народно читалище “Никола Йонков Вапцаров 1908” – гр. Червен бряг и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *