Начало | Новини | Плевен пази 10-ти декември за историята, която МОН осакатява

Плевен пази 10-ти декември за историята, която МОН осакатява

->
Смъртта на майор Горталов /Фьодор Матвеевич/, издържал с дружината си пет турски атаки край Плевен. При шестата загива вдигнат на турските щикове.

И този 10-ти декември ще бъде отбелязан със слова, венци и цветя пред Вечния огън на параклиса – мавзолей „Свети Георги Победоносец”. Ще слушаме отново приказки за героизма, саможертвата, паметта, почитта и други официалности свързани с историческата за Плевен дата. Панихиди, концерти и патриотични песни ще запълват деня. Който ще си отмине като всички останали дни от календара. И ще го забравим – до следващия 10-ти декември. И така ден след ден, година след година. Докато напълно забравим що за ден е 10-ти декември. И забравим не само за него, но и за  20 април 1876-та, 16-ти септември 1875-та, 5-ти март 1872-ра или 864-та година. За това ще „помогне” и Министерството на образованието. С влязлата в сила програма по история за VI-ти клас, където се оказва, че:

  • не е имало хайдутство в България,
  • капитан Петко войвода не съществува,
  • не е имало еничарство,
  • априлско въстание не е имало,
  • баташко клане не е имало

Според МОН между XIV – XVIII век е имало съжителство между традициите на християни и мюсюлмани в глава озаглавена „Османската империя и българите”. Според този учебник няма османско владичество, няма даже и присъствие. А пък за турско робство и дума да не става !

Тъжното е, че отбелязваме 10-ти декември с венци и не забелязваме какво става с историята ни. Ако продължаваме така – един ден други ще поднасят венци пред паметника на един изчезнал народ – българският.

Прочетете също

Преустановяват провеждането на организирани масови обществени мероприятия на закрито и открито в община Плевен

Кметът на Община Плевен Георг Спартански издаде заповед, според която на територията на община Плевен, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *