Плевен отбеляза 146 години от Освобождението си

ОФЛИЦА

Десети декември – Денят на Освобождението на Плевен от турско робство и на признателност на гражданите към загиналите за неговото Освобождение, беше отбелязан по традиция на централния площад „Възраждане” пред Параклис мавзолей „Св. Георги Победоносец”. Тържественият ритуал започна с панихида в памет на героите, отслужена от свещеници от храмовете в града. 

КМЕТ

Слово по повод 146 години от паметния 10 декември 1877 г. произнесе кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов:„Днес отново е 10 декември – Ден на памет и признателност! 146 години след славната Плевенска епопея, ние свеждаме глави пред подвига на хилядите знайни и незнайни герои, дали живота си за нашата свобода – десетки хиляди войници и офицери, руснаци, украинци, грузинци, поляци, финландци, молдовци и румънци. Към тях е нашата вечна признателност! Техният подвиг ще се помни вечно! Вечна слава на загиналите за свободата на България!“.

В знак на признателност венци и цветя пред Параклис мавзолей „Св. Георги Победоносец” поднесоха народни представители от 49-ото Народно събрание на Република България, областният управител Виолета Иеремиева и нейните заместници, председателят на Общинския съвет – Плевен доц. Иван Малкодански и общински съветници, бивши кметове на Плевен, представители на държавни и обществени институции и организации, политически партии, военнослужещи от Българската армия, стотици плевенчани и гости на града.  

ЦВЕТЯ

Празничен концерт с участието на Плевенската филхармония, Общинския хор „Гена Димитрова” и хора при Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Ив. Вълев” се провежда в залата на ДКТ „Ив. Радоев”. Концертът е под диригентството на Георги Милтиядов.

По повод 146 години от Освобождението на Плевен всички обекти на Регионалния военноисторически музей работят с вход свободен.

Музей на открито посреща плевенчани и гостите на града на 10 декември – Денят на Освобождението на Плевен от турско робство и на признателност на гражданите към загиналите за неговото Освобождение.

МУЗЕЙ

 Инициативата е на председателя на Общинския съвет, доц. Иван Малкодански, съвместно с Дружество „Традиция“ – „Васил Ганчев – Плевналията“.

Хладно и огнестрелно оръжие, въоръжение, снаряжение, униформи на войници от периода на славната Плевенската епопея са подредени в района до сградата на Областната администрация в часовете до 13.00. По време на инициативата желаещите имат възможност да се снимат и с воини, облечени в автентични униформи.

Празничен коктейл в хотел “Ростов” по случай 10-ти декември бе даден от кмета на община Плевен д-р Валентин Христов. Присъстваха официални лица и гости, общински съветници, ръководители на общински предприятия, спортни и културни институти.

СВИЛЕН

ЗНАМЕНА

НАЙДЕН 2

ГВАРДЕЙЦИ

ХОРА

ТЕАТЪР

ПУШКИ

МАВЗОЛЕЙ 1

РОСТ

ВЕЧЕН ОГЪН

Снимки – Плевен прес.

Споделете:

Прочетете също

книга 9

Георги Константинов: Благодаря на моя роден Плевен!

„Трябва да изрека към своя роден град Плевен огромно „Благодаря“. Благодаря, че мнозина от вас …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *