Плевен отбеляза Деня на независимостта

Плевен, пл. „Ст.Стамболов“. Честване Деня на независимостта. Снимка – Плевен прес.

В есенния ден на 22-ри септември 2021 година, в 11.00 ч. на площад „Стефан Стамболов“, с тържествен ритуал се отдаде почит на една от значимите дати в българската история – Денят на независимостта.

На площада пред ДКТ „Иван Радоев“ се събраха граждани, представители на местната държавна и изпълнителна власт, депутати от 15 МИР Плевен, военни формирования, ботевците от НУ „Хр. Ботев“, Общински духов оркестър, Общински хор „Гена Димитрова“.

Церемонията започна с изпълнение на възрожденски песни от хор „Гена Димитрова“ под диригентството на Анелия Дечева. Прозвучаха „Хубава си, моя горо“ и „Питат ли ме де е зората“. След изпълнението на „Мила Родина“, водещата, актрисата Мариета Калъпова, предостави микрофона за слово на кмета на Плевен Георг Спартански.

Той отбеляза: „Тази независимост е дълъг процес, започнал още с освободителните чети и хайдушкото движение, чрез които българите се опитват да отхвърлят много вековно чуждо иго. Минава през Априлското въстание и неговите пепелища. Минава през Руско-турската освободителна война, през Съединението на България 1885 година и последвалата го Сръбско-българска война в защита на това териториално съединение. И стига своя естествен финал на 22-ри септември 1908 година“.   

Словото на Георг Спартански поместваме отделно поради неговата значимост и актуалност в днешната политическа обстановка в страната.

След словото на плевенския кмет, бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност към онези българи, благодарение на които България е юридически независима държава вече 113 години. Като акт на признателност венци бяха поднесени от името на Областна и Общинска администрации, група общински съветници МК „Демократична България – Обединение“, Найден Зеленогорски, Областна дирекция на МВР – Плевен, ПП „Има такъв народ“ – Плевен, ПП ГЕРБ-Плевен, Съюз на възпитаниците на Негово Величество училища, ШЗО и ветерани, и репресираните след 9-ти септември 1944 год., Военен клуб-Плевен, Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва-Плевен, Съюз на ветераните-Плевен, Съюз на военноинвалидите и военно пострадалите, Сдружение „Артилерия ген.Владимир Вазов“-Плевен, Съюз на работодателите в системата на просветата-Плевен, пенсионерски клубове, Областен и Общински съвет на Съюза на пенсионерите 2004“-Плевен,всички културни институти в Плевен, както и граждани.

За финал, Общински духов оркестър направи кратка музикална програма.

Вижте кратък фоторазказ от събитието.

Прочетете също

Десислава Трифонова /ГЕРБ/: Личната ми кауза е привличане на инвестиции в област Плевен чрез добра индустриална зона, реклама на региона и екипна работа с общините

Десислава Трифонова, кандидат-депутат от листата на ГЕРБ-СДС, под № 3 и преференция 103, за участие …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *