Плевен загуби Вера Стефанова!

вера стефанова.jfif

И сънувам

как разцъфва дърво,


в безводна пустиня

от мен посадено.“

След дълго боледуване на 5-ти януари 2021 година от този свят си отиде Заслужилият гражданин на Плевен писателят и журналист Вера Стефанова. Тъжната вест съобщава Христина Комаревска, председателка на Дружеството на писателите – Плевен.

Вера Стефанова е родена на 28.11.1939 година в село Паскалевец, община Павликени. Средното си образование е завършила в смесена гимназия “Св. св. Кирил и Методий” – гр. Велико Търново, а висше, специалност българска филология, в Софийски университет “Св. Климент Охридски”.

В гимназията в гр. Тръстеник е учител по български език и литература 5 години. След това се отдава на журналистиката. Работи като литературен сътрудник, завеждащ-отдел, заместник-главен и главен редактор във вестник “Септемврийска победа” и неговия наследник – вестник “Посоки”, град Плевен.

Тя е автор на есета, очерци, творчески портрети, репортажи, статии и рецензии, белязани от преклонение пред силата на българския език и дълбоко разбиране на съкровените човешки стремежи.

Вера Стефанова е била дълги години художествен ръководител на литературен клуб “Пулс” в Плевен. Автор е на поетичните книги “Безсънно небе” и “Есенни брегове”.

Носител е на наградата за цялостно творчество „Александър Муратов“ на Община Плевен и Дружеството на писателите за 2020 г. а през 2008 година е удостоена със званието “Заслужил гражданин на Плевен” за приноса й в развитието на културния живот на града и региона като дългогодишен журналист, литературовед, редактор и активен участник в създаването на духовни ценности.

Погребението и поклонението пред Вера Стефанова ще бъде утре, 6-ти януари, от 12:00 в гробищен парк “Чаира”.


Поклон пред паметта и!

Споделете:

Прочетете също

ПЛАМЕН 3

До кога с фалшивия патос за Левски?

“Ако губя, губя само мене си”. Художник – Пламен Вълчев. Написаното не се отнася за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *