Последни новини
Начало | Икономика | Плевен е извън EDEN дестинациите

Плевен е извън EDEN дестинациите

EDEN е акроним на European Destinations of Excellence (Най-добри европейски дестинации) – проект, който популяризира моделите на устойчиво развитие на туризма на територията на целия Европейски съюз. Проектът се базира на национални „най-добри дестинации“ за всяка участваща държава. От 2007-а до 2010-а год. Министерството на туризма е провело три национални конкурса за отлична туристическа дестинация. Участие в тях са взели градове от страната с проекти по обявените теми „Туризъм и културно наследство“, „Туризъм и защитени територии“ и „Акватуризъм“. Печелят най-добре разработените проекти и в резултат Министерството на туризма определя 12 EDEN дестинации. Историческият Плевен не е сред тях.

Градовете с EDEN дестинации са: Белоградчик, Луковит, Враца, Силистра, Каварна, природен парк „Странджа“, Кърджали, Казанлък, Белица, Сандански, Сапарева баня и Кюстендил. Тези градове са представени от Министерството на туризма като EDEN дестинации на 37-то международно туристическо изложение TTR II в гр. Букурещ, Румъния провело се от 16-ти до 19-ти февруари т.г. Румъния е ключов пазар за България, като за 2016  г. е оглавила класацията по брой  посещения на чуждестранни туристи в страната ни с над 1 096 874 посещения и ръст от 11,2% спрямо 2015 г. Румънският пазар е основен също по отношение на краткосрочните пътувания до България. Най-много са румънските туристи посетили панорамата „Плевенска епопея“ през 2016 год. – над 1400 човека.

EDEN дестинациите бяха представени и на най-мащабния туристически форум в България – 34-та Международна туристическа борса в София. Тази година в нея са участвали Турция, Сърбия, Македония, Куба, Гърция, Италия, Испания, Англия, Русия, Индия и Полша.

И на двете борси плевенско участие няма. Проиграна е още една възможност  Плевен да влезе в международния туристически обмен чрез участие в проекта EDEN. Иначе си има туристически информационен център, няколко общински програми и стратегии за развитие на туризма, постоянна комисия по туризъм  към ОбС ,  консултативен съвет по туризъм, даже и училище по туризъм. Липсва му единствено развит туристически бизнес.

Прочетете също

Главната инспекция по труда празнува професионалния си празник

На 3-ти ноември през 1907 година с Указ на княз Фердинанд е обнародван Закон за Инспектората …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *