Плевен е домакин на 63-тия Национален поход на жените

tur.pox
Снимка – Пресцентър община Плевен.

От 1 до 5 март Плевен за първи път е домакин на 63-тия Национален поход на жените. Туристическата проява е организирана от Българската федерация по туризъм със съдействието на Община Плевен и ТД „Кайлъшка долина“ –Плевен, и се провежда в чест на 3-ти март и 145- годшнината от Освобождението на България от османско иго, 8-и март – Международния ден на жената, и 50 години Федерация по туризъм. Националният поход е част от Спортния календар на Община Плевен за 2023 година и от Държавния спортен календар на Българска федерация по туризъм в изпълнение на Програмата „Спорт за всички“ на Министерството на младежта и спорта.

В похода ще участват 120 туристки на различна възраст, представители на 28туристически дружества и спортни клубове от цялата страна. Най-възрастната участничка е родена през 1935 година, най-младата ще навърши 10 години през месец май. Рекордьор по брой участия в похода е д-р Наумова от Мадан, която се включва в събитието за 37-и път. Първото й участие е било през 1984 година. Единствените мъже сред туристите по традиция са туристическите водачи и видеооператор, който подготвя филм за Националния поход.

Участничките пристигат в Плевен на 1 март по обяд, а първият им преход е по екопътека „Чернелка“ от село Горталово. На следващия ден ще имат пешеходни преходи в района на с. Реселец и с. Карлуково.

В деня на Националния празник участничките в проявата ще пристигнат в два лъча на площад „Възраждане“, където ще се включат в честванията, организирани от Община Плевен. Първата група ще направи пешеходен преход от Паметника на победата край река Вит до село Ясен до Параклис-мавзолей „Свети Георги Победоносец“. Втората група ще се придвижи пеша от парк-хотел „Кайлъка“ до центъра на Плевен. Туристите ще разгледат Мавзолея, Къща-музей „Цар Освободител Александър Втори“, а след честването ще отпътуват за Пордим и Гривица за посещение на военноисторическите музеи там.

За 4 март програмата предвижда пешеходни преходи по два маршрута в парк „Кайлъка“ – до хижа „Среброструй“ и обратно.

В последния ден на похода участничките ще разгледат Панорама „Плевенска епопея 1877“.

tur.pox1

Снимки и текст: Пресцентър община Плевен.

Споделете:

Прочетете също

452647585 881642437340903 4772664195016882653 n

С курбани почетоха свети Илия в червенобрежко

На 20 юли всяка година Православната църква прославя свети пророк Илия – един от най-великите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *