Последни новини
Начало | Новини | Плевен – един от трите стълба в Северна България

Плевен – един от трите стълба в Северна България

Това заяви кметът Георг Спартански пред журналисти по повод на негово участие в Министерството на регионалното развитие и благоустройството  /МРРБ/ през изминалата седмица, като член на консултативния орган към МРРБ, за обществено обсъждане на регионалните схеми за пространствено развитие. В този орган участват кметове на населени места, представители на НПО, експерти по регионално развитие към МРРБ и ЕС.

Програмният документ на министерството разглежда основните цели за развитие до 2025 година на регионите и начините, по които те ще бъдат постигнати.  Документът е качен на сайта на министерството и желаещите да го прочетат могат да го намерят на :file:///C:/Users/ADMIN/Downloads/ANKPR_Final_Correction_accepted(1).pdfa

За неспециалистите този документ е тежък за четене и анализ, тъй като е изпълнен с професионална терминология и изисква задълбочени познания за европейските стандарти в областта на регионалното развитие. Основните изводи от същността на документа и неговото значение, бяха посочени от кмета Спартански в няколко направления:

  • МРРБ коректно е посочило данните за съществуващото състояние на регионите и тяхното развитие. Отчита се досегашния модел на моноцентризъм в развитието на държавата и се посочват предимствата на полицентризма. Казано на разговорен език –  бъдеще има държава, която използва потенциала на малките и средни градове. И създава равновесие между тях и столицата.

Да припомним, че това го каза Лиляна Павлова още през 2015 год. като министър на регионалното развитие. По време на визитата си на конгрес в Париж тя заяви: „В момента 75% от населението в България е съсредоточено в големите и средно големите градове. Наличието на целенасочена политика за устойчиво градско развитие може да противодейства на негативните териториални процеси”. Пет години по-късно МРРБ предприема конкретни действия в тази посока.

  • България е в географската периферия на ЕС и това трябва да се отчита.
  • Определени са 5 йepapxични нивa на областни центрове в страната въз основа на дeмoгpaфcĸa динaмиĸa и знaчeниeтo им ĸaтo aдминиcтpaтивни, тpaнcпopтни, здpaвни, oбpaзoвaтeлни, изcлeдoвaтeлcĸи, ĸyлтypни, иĸoнoмичecĸи и тypиcтичecĸи цeнтpoвe. Първо ниво е София като център с европейско значение за България. 2-ро ниво са големи градове, центрове с национално значение за територията на районите. Това са Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Плевен, Стара Загора. В трето ниво попадат 28 средни градове, в четвърто ниво са 90 по-малки селища.
  •  Плевен е определен като средище второ ниво от страна на държавата. Това означава, че като областен център има наличие на значителен демографски потенциал /„минимум 100 хил. жители в градското ядро и прилежащия му функционално интегриран хинтерланд” – МРРБ/. По-просто казано околните селища в областта.
  • Плевен е един от трите стълба в Северна България според стратегията на МРРБ.
  • Държавното управление вижда в Плевен потенциал за развитие включвайки го във второ ниво.
  • Плевен не умира и мантрата за упадъка на Плевен обслужва единствено дребни конюнктурни местни интереси.
  • Плевен е град с бъдеще, което е резултат от общите  усилия на държавата и местното управление.

След изтичане на срока за обществено обсъждане, Стратегията на МРРБ за регионалните схеми на развитие, ще бъде внесена в НС за обсъждане и одобрение.

Прочетете също

Различията между Северна и Южна България бяха темата на онлайн форум в Свищовската стопанска академия

Кръгла маса на тема „Статистически измерения на регионалните различия и неравенства между Северна и Южна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *