Плевен влиза в етап 3 от Националната програма за справяне с пандемията

д-р Илиян Минчев, директор на РЗИ Плевен.

На извънредно заседание на Кризисния щаб в Плевен, провело се днес, 3-ти февруари от 14:00 часа в областна администрация, се разбра, че  Плевен и плевенска област влизат в трети етап от Националната програма за справяне с пандемията.  Този етап означава следното: при 70% заети интензивни легла в допълнение към тестването половината от паралелките от V до XII клас ще редуват присъствено с онлайн обучение през седмица. Децата до IV клас ще останат в клас. По възможност без ротация и с тестване или зелен сертификат ще се учи също в специалните училища за деца със сензорни увреждания и в ЦСОП.

Областният управител на Плевен Иван Янчев каза пред журналисти, че се въвеждат допълнителни противоепидемични мерки заради завишения брой заразени. Според него мерките не са „нито прекалено хлабави, нито прекомерни. Гледаме да има баланс”.

Според д-р Илиян Минчев, директор на РЗИ Плевен, тези мерки са на база данни за ситуацията в образованието, ресторантите, питейните и хранителни заведения. Той съобщи, че на 14 дневна база заразените в областта са 1 497.17 души на 100 хиляди. В град Плевен са 2 381.81 лица на 100 хиляди.

Въз основа на тези данни от РЗИ Плевен, учениците от 1 до 4 клас ще учат в присъствена форма. От 5 о 12 клас учениците в плевенска област ще учат също присъствено.

От 7 до 11 февруари присъствено ще учат  учениците от 7, 8, 10 и 12 кла. От 14 до 18 февруари в училище ще бъдат учениците от 5, 6, 9 и 11 клас. Детските градини и ясли няма да се затварят, подчерта д-р Минчев. Присъствено ще учат и двата центъра за деца със специални образователни нужди в Плевен и Долни Дъбник.

Питейните заведения ще работят с 50 % от капацитета си, каза д-р Минчев, като няма да се ограничава работното им време, както и на заведенията за хранене.

Не се предвижда и вечерен час за учениците.

Споделете:

Прочетете също

Маслени портрети смениха черно-белите снимки на плевенските кметове в Заседателната зала на Община Плевен

Снимка – пресцентър община Плевен. Портрети, нарисувани с маслени бои от плевенски творци, смениха досегашните …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *