Плевенчани ще могат да дават идеи за икономическото развитие на общината

439592639 6984877074949569 2273528678908803914 n

Доц. д-р Иван Малкодански – председател на Общински съвет – Плевен. Снимка: “Плевен

прес”

Плевенчани ще могат да дават идеи за икономическото развитие на общината. Това стана ясно на пресконференция на председателят на Общински съвет – Плевен доц. д-р Иван Малкодански днес, 26 април, в местния пресклуб на БТА.

„Гласувахме (на редовното заседание на ОбС на 25 април, бел. ред.) за създаване на обществен съвет по икономическа и инвестиционна политика, който ще бъде към Общинския съвет. Това решение беше внесено от мен“, поясни доц. Малкодански. Според него това е един от начините за пряко участие на гражданите в управлението на общината и ангажирането им с местните проблеми:

„Обществения съвет ще бъде представляван от 5-има общински съветници. До 30 май ще изпратим покани на всички НПО-та и на голяма част от бизнеса за предстоящото заседание. На него ще се избере управителен съвет и ще се регламентира правилник за работа на съвета. Той ще бъде със съвещателни функции – ще могат да се дават предложения и да се привличат експерти. Работата на обществения съвет ще бъде напълно безвъзмездна. Целта е той да помага на община Плевен, а не да тежи на нейния бюджет. Надявам се по този начин гражданите да бъдат по-ангажирани, да им се даде трибуна, където да могат да изразят своите идеи и мисли, от които ние да отсеем най-добрите.

Ако общественият съвет работи добре и дава резултати, може да помислим за обществени съвети и по други теми.“

Доц. Малкоднаски припомни и връчането на званието „почетен гражднин“ на община Плевен на боксьора Йосиф Панов. Той сподели, че възнамерява догодина, в законовия срок – 31 април, да предложи световния шампион по бокс Александър Владимиров за почетен гражданин.

„Спортистите правят изключително голяма реклама на Плевен и заслужават признание“, категоричен е доц. Иван Малкодански.

Председателят на Общински съвет – Плевен информира и за други две важни решения приети от съветниците на последното им заседание:

„Дадохме съгласие община Плевен да кандидатства в обявен от Агенцията за хора с увреждания към МТСП конкурс за финансиране на проекти за изграждане на достъпна архитектурна среда за хора с увреждания на културни, исторически и спортни обекти. Община Плевен има предложение да участва с изграждането на асансьор в зала “Балканстрой”, за да подобрим достъпа на хора с увреждания.

Приехме и шест решения, които касаят детски градини в Плевен, за да могат те да участват в Плана за интегрирано развитие на община Плевен, чийто срок изтича на 9 май. Целта беше тези детски градини да кандидатстват за 100% безвъзмездно финансиране.

Успяхме да обработим документите на всичките 6 детски градини: „Незабравка“, „Кокиче“, „Еделвайс“, „Щастливо детство“, „Зорница“ и „Щурче“.

Доц. Малкоданскиз заяви, че е приет и правилник за работа на Общински фонд „Култура“:

„Ще кандидатстваме за финансиране по правилата на Национален фонд „Култура“. Надяваме се, да успеем за есента да привлечем сериозни проекти, както на местни, така и на национални културни дейци.“

Споделете:

Прочетете също

eniovce

Еньовчето – българската билка за здраве

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНА БИЛКА С МНОГОБРОЙНИ ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА Еньовден е празник на лечебните билки. Основната сред тях …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *