Плевенчани се поклониха пред паметника на Христо Ботев в град Плевен

Днес, 2-ри юни от 11:30 часа, се състоя възпоменателен ритуал и поднасяне на цветя пред паметника на Христо Ботев в град Плевен.

Празничният ритуал, започна с молебен отслужен от плевенски църковни свещенослужители  в памет на поета Христо Ботев и на загиналите за свободата на България.

Ученици изпълниха групови и самостоятелни изпълнения на песни и стихотворения.

Кметът на град Плевен, Георг Спартански се обърна към присъстващите с емоционална реч: „Днес, на този ден застанали в подножието на паметниците на титана на българската революция Христо Ботев и в деня на хилядите знайни и незнайни положили костите си и пролели кръвта си, за да ни има нас. Рангове, професии, титли нямат никакво значение. От 146 години, ние казваме думи, който са в знак на признателност и благодарност“.

След тези думи кметът Спартански прочете стихотворението на Балчо Балчев „Баладично писмо“.

На събитието в памет на поета – революционер присъстваха: кметът на град Плевен – Георг Спартански; Мартин Митев – председател на Общински съвет – Плевен; Юлиян Радойски – бригаден генерал на ВВВУ „Долна Митрополия“; представители от Общинска администрация – Плевен; общински съветници; директори на училища, ученици и граждани.

Снимки – „Плевен прес“.

Споделете:

Прочетете също

Започва изплащането на помощи за отопление от 15 август

Снимка – интернет. Изплащането на помощите за отопление за предстоящия зимен сезон (1 ноември 2022 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.