Плевенско село се вдигна срещу фотоволтаиците

HORA 2
Жители на с. Къшин, общ. Плевен не желаят фотоволтаици в землището си. Снимка – ИК.

Жители на плевенското село Къшин се обявиха против намерението на общината да предостави 230 дка мери и пасища от тяхното землище, за изграждането на фотоволтаичен парк. За причините довели до това вече писахме Инициативен комитет се обяви против изграждането на фотоволтаичен парк в плевенското село Къшин.

За безконтролното и агресивно изграждане на подобни паркове на различни терени в страната, вече писахме. Социалната мрежа е пълна с гневни постове за вотоволтаиците. 28 711 четения събра пубикацията ни Вик от Мрежата: Къде сте Зелени от ДБ, къде сте бе цървули??? Къде си Юлиане, кво дремеш??. Коментарите под тази публикация са показателни. През октомври м.г. и президентът Радев атакува фотоволтаиците върху обработваема земя пред КС /Конституционен съд/. Същият все още не е излязъл с решение.

Жителите на плевенското село Къшин са твърдо решени да не позволят монтирането на фотоволтаичен парк върху 230 дка от землището на селото. Каузата им за това е под надслов “Искаме птици, не фотоволтаици”. За целта са организирали електронна петиция “Против изграждането на ФЕЦ в землището на с. Къшин, общ. Плевен и създаване на защитена местност “Арвалийка””. Инициаторите на петицията призовават “Нека заедно да защитим късчета от природата на България”. Желаещите да подкрепят хората от село Къшин, могат да направят това тук https://www.peticiq.com/434443#form. Към момента на публикуване на тази статия, подписите са 583. Събирането им продължава.

В петицията се посочват мотивите за нейното създаване и очакване за подкрепа. В нея се казва:

ПРОТИВ изграждането на фотоволтаичен парк на площ от 230 дка върху ПИ 41037.37.23 и ПИ 41037.36.42, ПУБЛИЧНА ОБЩИНСКА СОБСТВЕНОСТ – пасища мери в землището на с. Къшин, община Плевен,

ЗА създаването на защитена местност “АРВАЛИЙКА”, в която да бъдат включени тези два имота и други, гранични с НАТУРА 2000 по Дериктивата за опазване на дивите птици и за местообитанията.

Тази наша земя е в непосредствена близост до с. Къшин, общ. Плевен и е гранична със защитена зона „Студенец“, част от Натура 2000. Тя е естествено местообитание на множество редки и защитени видове растения, животни и птици, сред които Елвезиево кокиче и Пърчовка, Вековен космат дъб, Благороден елен и сърна, Гривяк, Шипоопаша костенурка и Шипобедрена костенурка, Пъстър смок, Смок-мишкар, Късокрак гущер, Синурник (смок-стрелец), Европейския лалугер, Невестулка, Европейска дива котка, Голям ястреб, Белоопашат мишелов, Орел змияр, Черен кълвач и още много други. Тя е естествено пасище за пчелите от района. Тя е единственото голямо пасище на селото. В близост до нея преминава  пешеходния маршрут-екопътека от „Скобелев парк“, гр. Плевен, до карстовия каньон на река Чернелка, обявен за защитена местност от 1969г., ежедневно посещаван в пролетните и летни месеци от десетки граждани.

Инвестиционно намерение на компанията е да превърне това красиво поле в 230 дка оградена територия от стъкло, пластмаса, метал, бетон и отровни химикали, за да произвежда и печели от “зелена енергия”, унищожавайки природните богатства на България.
Инициативата е подкрепена от: Българска аграрна камера, Национална овцевъдна и козевъдна асоциация, Национална асоциация на зърнопроизводителите, Областен пчеларски съюз-Плевен, Ловно-рибарско дружество-Плевен, Зелено движение, общински съветници в ОС гр. Плевен, жители на гр. Плевен и всички села в региона.

Нужен е и твоя глас, за да станем още по-силни и да спрем тези пагубни за природата на България намерения!

Прави впечатление, че въпреки голямата обществена значимост на проблема и активното гражданско отношение по него, никой от народните представители на област Плевен, до този момент не е взел отношение по този казус, въпреки че той засяга живота на неговите избиратели. А подобни намерения за изграждане на фотоволтаици има и в други общини на областта. Това дали ще накара плевенските депутати да обяснят на хората ползите и вредите от множенето на тези паркове в техния избирателен район. Да дадат полезната и необходима информация по този казус.

HORA

KASHIN

KASHIN 2
Снимки – ИК /Инициативен комитет/

Споделете:

Прочетете също

Slavi

Водачът на листата на ИТН за 15 МИР Плевен Слави Трифонов се отказа да е депутат

Лидерът на “Има такъв народ” Слави Трифонов е подал заявление, с което се отказва да бъде …

Един коментар

  1. СП - 2004 Плевен

    Браво, българи! Да дадем отпор на бандитската клика! Искат да ни вземат земята и след това да ни бият шута! Също като в Газа!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *