Плевенски животновъди с молба към Мая Манолова за разрешаване на проблемите им

Снимка – Плевен прес

Днес, 16-ти май на среща с животновъди от плевенска област, по тяхна покана, бе лидерът на „Изправи се България“, Мая Манолова. Събитието се състоя в ОАПС – Плевен.

Пред плевенските медии тя сподели, че повечето от тях твърдят, че не могат да оцелеят в условията на криза, че вече фуражът толкова е поскъпнал, че е равен на цената на млякото. А при такова съотношение 1:1, те просто не могат да издържат. Нямат подкрепа и предвидимост от действията на земеделското министерство и правителството. Хората от бранша алармират, че ако не бъдат взети мерки за финансова подкрепа, няма да оцелеят. Ще разпродават стада и ще приключват бизнеси, които са съществували в продължение на десетилетия. До момента, те живеят на обещания.

Снимка – Пресофис
Изправи се.БГ

„Обобщаваме за пореден път техните проблеми и ще ги внесем в Комисията по земеделие в парламента и в земеделското министерство, макар че аз съм скептична, че изобщо някой там иска да чуе реално техните проблеми и че иска реално да ги подкрепя. „Ножът е опрял до кокала“ и вместо държавата да се погрижи за продоволствието за тези, които се мъчат да оцелеят, земеделското правителство се готви за следващата схема с покупката на зърно. Четворната коалиция излъга своите избиратели. Всички обещаваха, че ще бъде приключено с модела „Борисов“, който се грижеше основно за приятелските кръгове – неговият и на приближените му.“, подчерта Манолова.

Тя посочи още, че сега едно правителство на богатите приятели, се сменя с друго правителство на богатите приятели. На мода са комисионерите и посредниците, заради които и природният газ е с 34% по-скъп. За оръжието каза, че се изнася през Полша и през Чехия за Украйна, от което също печелят посреднически фирми. Същото е и с търговците на ток на борсата, които печелят милиони.

По думите ѝ мерките на правителството, които се оповестяват днес, са пълна подигравка за българския народ. Отново пенсионерите ще бъдат измамени, защото заявеното увеличение на пенсиите от 21% по начина, по който се предлага ще доведе или до минимално повишаване на пенсиите от няколко процента,  или до ощетяване на възрастните хора. Гафът от януари месец, когато те получиха по-малко, отколкото през декември, ще бъде повторен. „Изправи се България“ предупреждава цялото министерство, правителството, че отново ще има пенсионери, които ще получат по-малко, въпреки обещанието за 21% повишаване на пенсиите.

Мая Манолова каза също, че ще се запази подкрепата за бизнеса за тока и за газа и с това се приключва. За българските домакинства – нищо, кръгла нула.

Предложенията на животновъдите, които ще бъдат изработени съвместно с „Изправи се България“, ще бъдат внесени до края на тази седмица. Но дали някой от Министерство на земеделието и от парламентарната комисия ще тръгне да ги разгледа, Манолова посочи, че не може да гарантира.

„Чуха се много обещания. Хората са били на срещи в земеделското министерство и разказаха за чутовни неща, какво се случва там. Просто грижата е за далаверата. Имаме всички основания да се съмняваме, че покупката на зърно. Някой ще направи далавера с над 1 млрд. пари на българските данъкоплатци, а реално подкрепа за бранша няма да има.“, каза в заключение лидерът на „Изправи се България“.

Споделете:

Прочетете също

От 6 юли започват проверки от Държавен фонд „Земеделие“

Снимка – Държавен фонд „Земеделие“ Започнаха кръстосаните проверки за Кампания 2022. Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.