Последни новини
Начало | Култура | Плевенският театър – след театрите на Шумен, Пазарджик и Хасково

Плевенският театър – след театрите на Шумен, Пазарджик и Хасково

В началото на месец април бяха обявени резултатите от комплексната оценка на държавните културни институти в областта на сценичните изкуства за 2016 година. Максималният брой точки при тази оценка е 150. Плевенският театър е получил 105. Това го поставя на последно място сред получилите „отлична оценка“ в раздел „Драматично-куклени театри“. Първенец е „Театър 199“ – със 120 точки, следван от шуменския театър – 116 т., пазарджишки театър – 111 т. и хасковският театър – 106 т.

Получаването на тези точки е след оценка по критерии разработени от Министерството на културата. Те включват: управленска дейност, финансова ефективност на продукцията, управлението на материално-техническата база, художествената политика  и присъствието на сценичния институт в общността. Оценката се извършва със заповед на министъра на културата от комисия, председателствана от директора на дирекция «Сценични изкуства и художествено образование» и членове експерти от същата дирекция, както и от дирекция «Бюджет и финансово счетоводни дейности», «Управление на собствеността» и «Правно-нормативна дейност и обществени поръчки».  Оценките се считат за отлични – ако са получени над 70% от общия брой на точките – 150, добри – ако са получени от 50% до 70 % от точките, средни – ако са получени от 30% до 50 % от точките и слаби – ако са получени под 30% от точките.

По тази система плевенският театър е в групата на отличниците със своите 105 точки, но на последно място в групата  след Шумен, Пазарджик и Хасково. Настоящият директор на плевенския театър е бивш заместник министър на културата и бивш кадър на администрацията в Министерството на културата. Желаещите да получат повече информация за въпросните комплексни оценки могат да направят това на сайта на МК или на http://www.theatre-pz.info/bg/images/A/123.pdf

 

 

Прочетете също

На 24 ноември загива Катя Попова

Катя Попова. Снимка – интернет. Родена е на 21 януари 1924 г. в Плевен в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *