Плевенският депутат Стоян Михалев и негови колеги от „Демократична България” се срещнаха с плевенчани

315520167 508472807997220 1694276674598180235 n
Снимка – “Плевен прес”.

На 14 ноември, от 16:00 часа в клуба на ДСБ в Плевен, народните представители от „Демократична България“ в 48-то НС Стоян Михалев, Албена Симеонова и Владислав Панев проведоха среща с граждани от Плевен.

В дискусията народните представите разговаряха с тях по актуални теми свързани с културата, инфраструктурата и други.

Владислав Панев, заместник председател на парламентарната група на „Демократична България“ коментира внасянето на закона за фотоволтаичните системи. „Това е закон, който го внесохме още в предният парламент и стигна до приемане в последният ден, в последната сесия на парламента. Сега отново процедурата е внесена в парламента. Става въпрос за това, хората да могат да си инсталират фотоволтаици до 10 киловата на покривите на къщите без всякакви решения на уведомителен режим. До сега, това за хората беше ходене по мъките. Една година се чака за разрешение от общината, от енергото, всичко това трябва да отпадне с приемането на този закон. През изминалата седмица в енергийната комисия го приеха единодушно на първо четене. Сега предстои да мине и в Регионална комисия, и в зала. Надявам се до края на годината закона да стане факт.

Тази зима няма да е тежка, както се твърдеше по време на предизборната кампания. Успяхме да овладеем цените на тока за бизнеса и за гражданите. Отоплителният сезон ще бъде в рамките на нормалното. Виждаме, какво се случва с цената на газа и благодарение на нашето правителство, защото то постави като приоритет изграждането на интерконектора с Гърция. Смятам, че нашето правителство с премиер Кирил Петков  свърши не лоша работа по време на своя кратък мандат. От тук нататък това, което трябва да направим ние в парламента, е да положим основите на бързото възстановяване на икономиката на България. В период на глобална рецесия, каквато започва, точно от това страда икономиката. Бих казал, че ще успеем да влеем свежа инвестиционна кръв в нашата икономика“.

Стоян Михалев един, който е депутат от 15 МИР Плевен от „Демократична България – Обединение”,  коментира: „Вече съм внесъл въпрос, който е към министър Шишков относно уширението на пътя Тотлебен. Аз, като народен представител от плевенския район смятам, че плевенчани и хората от областта имат право на отговор. Какво е предприело министерството и кога ще има решение на този проблем. Моята работа на народен представител е да изискам от изпълнителната власт да си върши работата. От хората разбирам, че са недоволни. Институциите трябва да си бъдат на мястото. Все пак е хубаво да знаем, че една от най-главните роли на Народното събрание е контролиращата роля. Нашето притеснение е да има постоянно служебен кабинет, защото когато е така, няма кой да упражнява контрола. Института на служебното правителство в такива ситуации започва да се превръща във вреден. Изпълнителната власт трябва да има контролираща функция в парламента от страна на народните представители. Ако взаимно не се контролират властите, това ще доведе до изкривяване и ние в момента сме очевидци на това. Този казус с Тотлебен е много голям. Хората са обвинявани, че не участват активно на избори. Активността е ниска и причината е, че те не виждат ефект от своя глас. Парламентарната демокрация е заплашена, когато няма доверие в нашия конституционен модел.

Парламентарната демокрация е висша ценност. В Европа парламентарният модел е най-носещият високо доверие между хората”, заяви Михалев. И добави:

„Първите ми въпроси, които зададох в комисията по култура към министъра на културата бяха свързани с плевенския театър. Защо плевенския театър не получава това финансиране, което е било договорено още 2015 година. Когато Васил Василев е бил директор на плевенския театър е искал няколко пъти актуализация. Никой министър не е изготвил такава актуализация. В крайна сметка тези пари вместо да дойдат тук, са върнати в националния бюджет. Министърът каза, че до края на тази година тези пари няма как да бъдат върнати обратно. Тук става въпрос, че искаме да бъде модернизирана механизацията на сцената и осветлението. В началото на следващата година ще се борим тези средства да бъдат върнати и да достигнат до своя адресат.

В предишния парламент от една страна успях да наложа очакванията на целия културен сектор да бъде увеличен бюджета за култура. Заедно с останалите ни коалиционни партньори направихме това и той беше увеличен. В реална стойност беше качен с над 200 милиона. Оказа се, че ако не се направят ключови реформи в Министерството на културата, колкото и да увеличаваме бюджета за култура, той не може да бъде усвоен. Една дълбока реформа в сектор „Култура“ е изключително важна“, е мнението на депутата Стоян Михалев.

Албена Симеонова, която е депутат в 48-то НС от Добрич от листата на „Демократична България” сподели: „Внесохме за разрешение за преработката на индустриалния коноп. От известно време преработката на индустриалния коноп не е разрешена. Следващата седмица от „Зелено движение“ ще внесем това предложение. Конопът е култура, която в тези сериозни промени на климата не се нуждае от напояване, от пестицид и е изключително устойчива.

Има разлика от индустриалния и индийския коноп. Започваме една национална кампания, в която хората да могат да разберат повече за индустриалния коноп“.

Споделете:

Прочетете също

tsial den bez voda tsentara vik malchat 987

ВиК продължава с ремонтите и реконструкцията на водопроводната мрежа в област Плевен

Поради аварийно-ремонтни дейности на вътрешни водопроводи в град Плевен до 14:00 часа днес, 21 юни, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *