Плевенският бизнес не дойде на срещата с министър Везиева

Служебен министър на икономиката Даниела Везиева и областният управител на Плевен Марио Тодоров. Снимка – Плевен прес.

Както вече информирахме нашите читатели, днес, 5-ти ноември, петък, служебният министър на икономиката Даниела Везиева пристигна за среща с плевенския бизнес. Срещата бе обявена за 12.00 ч. в зала „Плевен“.

В 13.00 ч. министър Везиева заедно с придружаващите я лица, влезе в зала „Плевен“. В залата бизнесът го нямаше, с изключение на трима собственици на фирми, кметът на Плевен Георг Спартански, журналисти и служители от областна и общинска администрация.

Служебният министър на икономиката бе придружаван от зам. министъра на икономиката Красимир Киряков и директор на дирекция „Икономическа политика“, Желяз Пенев

Пред почти празната зала министър Везиева каза:

„Здравейте от мен. Благодаря на областния управител за тази покана и идеята за тези срещи по области е свързана с това, че ние сме на прага на промяна на Стратегия на интелигентна специализация обвързана с новия планов период и всички предизвикателства, които той поставя пред нас, като зелени технологии, като кръгова икономика. Затова и ние с екипа пътуваме из страната, за да се срещаме с областните администрации, с местното самоуправление заедно с бизнеса, за да можем да кажем по какъв начин трябва да се структурира всичко, така че средствата, които се дават през Плана за възстановяване, през националните мерки, да имат своя ефект. Тоест, да надградим, да създадем устойчив бизнес.

Говорейки си за Плевен, това, което е постъпило при нас като заявление, като анализ от страна на регионалното ръководство е свързано с мехатроника, с биотехнологии и здравословен начин на живот, ай ти.

Не знам доколко е известно, но в този планов период ще има една значителна хоризонтална политика и тя е свързана с кръговата икономика, пред вид на това, че всяко едно икономическо развитие на индустрията трябва да е така структурирано, че да запазваме планетата. Така че, да създадем високи технологии които да ни подпомогнат в дълголетието, в начина, по който ние сами живеем.

Така че, тази третата тематична област ще бъде задължителна за всички. За всички, освен двете около които ще трябва да се обедини всяка една община.

Надявам се през бизнеса и през визията на кметското ръководство и на регионалното ръководство в лицето на областните администрации, наистина да се фокусирате върху две тематични области, които вие имате потенциал да развиете.

Зала „Плевен“. Среща с бизнеса. Снимка – Плевен прес.

Това ще донесе положителен ефект и положителен резултат. Ако пак се разпилеем като в предходния период и всички поискат всички тематични области, просто проектите няма да стигнат до никъде и няма да постигнем никакъв резултат. Така че, причината да обсъждаме, да искаме да се виждаме с вас – е тази.

Да кажем какво ние виждаме като потенциал на база анализите, които са дошли при нас и да кажем какво ние сме предвидили по различните фишове и схеми на областно развитие“.  

По обясними причини дискусия нямаше, с изключение на едно изказване от страна на собственик на фирма и на кмета Спартански, който обстойно и аргументирано разви тезата за необходимостта от индустриална зона в Плевен, като част от регионален и държавен план за развитие, с изключително значение за региона.

След което срещата приключи.

Споделете:

Прочетете също

Маслени портрети смениха черно-белите снимки на плевенските кметове в Заседателната зала на Община Плевен

Снимка – пресцентър община Плевен. Портрети, нарисувани с маслени бои от плевенски творци, смениха досегашните …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *