Плевенските ресторантьори: няма да се подчиняваме

Представители на ресторантьорския бранш от Плевен се събраха на протест пред ДТ „Иван Радоев“ Плевен. Снимка – „Плевен прес“.

Над 300 човека от близо 50 плевенски заведения – ресторанти, дискотеки, клубове, кафенета, сладкарници, се събраха на протест в петък, 17 септември пред Драматичен театър „Иван Радоев“ – Плевен. Протестът е организиран от „Българска асоциация на заведенията“, „Сдружение на заведенията в България“ и „Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация“. Протестиращите се отправиха към  Областна администрация където участници от шествието се изказаха по парливия проблем по противоепидемичните мерки, които засягат заведенията за хранене.

„Плевен прес“ попита някои от  участниците  срещу какво портестират и към кого са насочени исканията им. Ето какво отговориха:

Мариана Димитрова – представител на дискотека „Анаконда“:

Искаме да работим. Искаме да ни обяснят вирусът след 23 часа ли идва, защото явно до  тогава го няма. Не съм съгласна с вечерния час. Търпим големи загуби. Много хора са на квартира и няма как да продължават да си плащат наема. Лично на мен ми се отразяват зле антиковидните мерки. Да остана в къщи е много неприемливо за мен – ток, вода, интернет, храна и много разходи по децата.

Илиян Цветков – собственик на бар „Хавана“:

Протестирам срещу затварянето в 23 ч. и капацитета от 50%. Издръжката на едно домакинство е увеличена с около 40%. Да оставиш хиляди хора без доходи на прага на зимата не са мерки, а геноцид. Затова провеждаме този мирен протест. При мен работят около 20 човека и една част от тях остават без работа. Нямам помощ от държавата. Няма компенсации.  Наложи се някои от хората да напуснат бранша. Лично аз отправям своите искания към президента. Вчера той намекна, че протестите се организират от неговите политически опоненти. Аз не съм ангажиран с нито една партия. Ние протестирахме срещу мерките на министрите Ананиев, след него Ангелов, сега протестираме срещу мерките на назначения от президента министър. Затова искането ми е към президента. И се надявам той да ни чуе.

Светлозар Тодоров – представлява ресторант „Канапе“ и бар-клуб „Модерно“:

Най-тежкото в тази ситуация е работното време. Бар-клуб „Модерно“ не работи. Това е дискотека с работно време 24ч. – 6ч.  В този часови диапазон работят този вид заведения. Сега сме затворени. Ограничаването на работното време на ресторанта „Канапе“ също оказва влияние върху посещението, консумацията и това се отразява на доходите. Все още не сме освободили хора от работа, но са със силно намалени доходи. Говорим за близо 50 човека. Това означава горе-долу толкова плевенски семейства. Част от работещите в двете заведения са млади хора, които не са от Плевен и плащат квартири за да работят тук.

Обезщетенията от държавата не са съгласувани с бизнеса.  Надявам се да ни чуят много хора. Не само управляващите. Намаляването на работата в нашия сектор се отразява на  много други – производители, доставчици, преработватели, транспорт. Всички по веригата остават без доходи. Дори и върху другите сектори да няма рестрикции, това индиректно им се отразява и на тях. Искаме да има яснота за сроковете. Това е ангажиране на персонал, зареждане с продукти, договори с артисти, музиканти, певци. Искаме да работим. Не искаме подаяния от държавата. Много хора напуснаха бранша, отидоха в други сектори, а това е персонал, който се обучава и изгражда с години, а го губим с лека ръка. За една календарна година дискотеките са работили 4 месеца. Няма как да продължава така. Този вирус може да е сред нас дълги години.

Марта Лалова – студент в Медицински университет – Плевен:

Подкрепям протеста на ресторантьорите. Мисля, че тези мерки са ограничителни и унищожават  всички.  Икономиката ни е зле и с тези мерки няма да стане по-добре. Като медик считам, че мерките и осведомеността не са на достатъчно високо ниво.

Павел Петров –  съпредседател на „Българска асоциация на заведенията“:

Тук съм от София, за да подкрепя протеста на колегите от  плевенските заведения. Тук имаме наша структура, която заедно със структурата на „Сдружение на заведенията в България“ и „Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация“ организираха този протест. Той е част от протестите в цялата страна, които защитават интересите на бизнеса, който е потърпевш от заповедта от 7-ми септември. Плевенските заведения са много обединени.

Основното искане е да отпадне вечерния час 23 часа и бизнеса да работи спокойно и свободно. С този ръст на инфлацията и непрекъснато покачващи се цени няма как да живеем на помощи. Това ще доведе до множество фалити. Ние казваме – има ваксини, има тестове, има преболедували, има и боледували, които не са регистрирани като ковид – болни, най-нормалното нещо сега е да се работи без ограничения. Настояваме да работим спокойно и свободно, за да извадим  икономиката от кризата. За да има утре отново, сервитьори, готвачи, балети, сушисти, бармани, танцьори бизнеса трябва да работи. Това е наше право и ние ще го отстояваме.

Огнян Георгиев – собственик на няколко плевенски заведения:

Протестирам за най-нормалното човешко право. Конституционното право на труд. Не е вярно, че има икономически мерки в подкрепа на нашия бранш. Това не е вярно. Единствената мярка, която е активна в момента е т.н. 60/40. Тя е така направена, че за да можеш да се възползваш от нея първо трябва да си фалирал. Ние искаме подкрепа, за да не фалираме! Ние не искаме да фалираме. Затова сме тук, за да кажем на управляващите, които и да са те: Повече няма да се подчиняваме. Не на геноцида!

Фоторепортаж от събитието:

Прочетете също

Десислава Трифонова /ГЕРБ/: Личната ми кауза е привличане на инвестиции в област Плевен чрез добра индустриална зона, реклама на региона и екипна работа с общините

Десислава Трифонова, кандидат-депутат от листата на ГЕРБ-СДС, под № 3 и преференция 103, за участие …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *