Плевенските ресторантьори и националните ресторантьорски организации: сметките за ток непосилни, компенсации няма, затварят се бизнеси

НЕ ВЯРВАМЕ НА ОБЕЩАНИЯ, ИСКАМЕ ДЕЙСТВИЯ – КАТЕГОРИЧНИ СА БРАНШОВИЦИТЕ.

Снимка – интернет.

Плевенски ресторантьори, Българска асоциация на заведенията /БАЗ/ и Сдружение на заведенията в България /СЗБ/ изпратиха до „Плевен прес” декларация, в която описват тревожното състояние на своя сектор. Четворно и петорно увеличение на месечните сметки за ток, липса на компенсации, липса на адекватни мерки за защита на сектора, в който работят хиляди хора са част от тежките проблеми. Друга част е принудителното уволнение на работещи в тази област и трудното намиране на нови работници поради несигурността в сектора.

Ето защо от там предупреждават, че вече са готови на всичко, за да им бъде обърнато внимание и най-вече да се изпълняват дадените от правителството обещания за защита на този бизнес.

Поместваме без редакторска намеса получената декларация:

„Българският бизнес за пореден път е жертва на управленско бездействие – липсата на ясен план за справяне с проблемите с тока за бизнеса е пагубна! Започнаха да пристигат декемврийските сметки за ток и за наша огромна изненада се оказва, че в тях ги няма обещаните компенсации, които да покрият поне част от огромното увеличение. Заведения, които са плащали по 7-8000 лв. сега получават сметки от 33-34 000 лв. Такова увеличение с над 4 пъти е невъзможно да бъде компенсирано и ни обрича на фалит!

Слушаме за някакви 1,5 млрд. лв., които били отделени за компенсации за бизнеса. Като оставим на страна факта, че те няма да стигнат доникъде, към момента дори ги няма. Доколкото разбираме все още не е измислен механизмът, по който да бъдат разпределени. И какво излиза – докато някой си свърши работата, българският бизнес се превръща в кредитор на производителите и разпределителите на енергия. А направата на дори елементарен бизнес план е невъзможна. 

И всичко това се случва в момент, в който поредната вълна на коронавируса набира все по-големи мащаби. А в парламента се карат дали да въведат „зелен сертификат“ и за тях. Кога ще станем свидетели на здрава, силна, категорична, всеобхващаща заповед и най-после – ефективни мерки за ограничаване на пандемията? Работата на парче, безсмислени локдауни, „зелен сертификат“ само за определени сектори са само печелене на време на гърба на бизнеса. А бизнесът вече няма гръб, дами и господа!

Говорим за оцеляване, но в условия, които не зависят от нас. Борим се с вятърни мелници, за да съхраним инвестициите си и сме готови на всичко, за да го направим. А на какво сте способни вие?!

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България настояват за спешни и адекватни мерки, които да помогнат на бизнеса да оцелее в тази изключително тежка ситуация с огромна инфлация и повишени цени на абсолютно всичко.

Не вярваме на обещания, искаме действия!” Към своята декларация членовете на бизнес сдруженията от бранша, прилагат и сметката за ток на свой колега. За м. декември сумата е 33 763 лв., непослина за едно заведение за хранене.

Споделете:

Прочетете също

Никопол празнува на 12 и 13 август

Община Никопол. Снимка – интернет. Община Никопол с празнична програма по случай празника на града. …

Един коментар

  1. Отечествен Фронт

    Ами станете членове на Централният Кооперативен съюз и се подпомагайте взаимно .Върнете се към кооперативното движение което дедите ни са създали пред 125 години именно със тази цел да си помагат във трудни години и когато централната власт не ви обръща никакво внимание .Преди 9.9 1944 година е имало десетки кооперации ,даже стотици които са били членове на общият кооперативен съюз които след революцията става ЦКС на всиччки кооперации .Наскоро получих като подарък и 4 -те тома История на Кооперативното движение във България и енциклопедия във два тома на всестранните кооперации и ТПК-тата във България от преди 125 години та до 2015 година .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.