Плевенските депутати от ГЕРБ отчетоха работата си в НС за времето октомври – декември 2022 година

От ляво на дясно: Валери Лачовски – областен председател на ГЕРБ – Плевен, Пламен Тачев – депутат, Деница Николова – депутат, Емил Инджиян – общински председател на ГЕРБ. Снимка – Плевен прес.

На 17-ти януари депутатите от плевенската листа на ГЕРБ дадоха пресконференция, на която информираха за свършеното от тях за времето октомври – декември 2022 година. Присъстваха депутатите Пламен Тачев и Деница Николова, както и Валери Лачовски – областен председател на ГЕРБ, Емил Инджиян – общински председател на ГЕРБ – Плевен.

Пресконференцията бе открита от Валери Лачовски, който отбеляза, че ГЕРБ са първите, които запознават обществеността със свършеното от тях в НС за времето октомври-декември. И това е било планирано много преди президентът да даде третия мандат на БСП.

Деница Николова отбеляза, че за това кратко време ГЕРБ са направили необходимото за облекчаване на бизнеса по отношение високите цени на енергокомпонентите. Подчерта, че с пускането на газовата връзка България – Гърция бизнесът е получил възможност да облекчи сметките си за ток. “Изграждането на тази връзка започна по време на управлението на ГЕРБ. Ако ГЕРБ не беше в управлението и не търсеше възможностите за доставка на азерски газ, и помощ за бизнеса, това нямаше да се случи“ каза Николова.

Тя сподели, че плевенските депутати от ГЕРБ са подкрепили увеличаване финансирането на УМБАЛ „д-р Георги Странски“ когато се е обсъждал Закона за здравеопазването между първо и второ четене. „Развитието и помощта за болницата е важна социална задача, която засяга плевенчани и ние работим за това“, каза Николова. Според нея през тези 3 месеца се вижда „безхаберното и арогантно“ управление на Промяната. Спиран е процесът на европейско финансиране и „добре, че дойде служебното правителство и да успее да задвижи Плана за развитие и устойчивост“.

Деница Николова информира, че ще се борят за по-голямо финансиране на общините, в т.ч. и на община Плевен. Но подчерта, че това зависи и от активността на местната общност и инициатива.

Пламен Тачев се спря на политиката на ГЕРБ по отношение цената на горивата и това, което ГЕРБ е направил за диверсификацията  им. „Между 10 и 20 милиона лева губеха всеки ден нашите български шофьори заради това, че услугата, която направиха Кирил и Асен на Лукойл, издействайки дерогацията да купят по-евтин с 30%-40 % по-евтин петрол сорт „Урал“ и печалбата да я прибира Лукойл. А в Европа се ползва сорта „Бренд““. Като заслуга на ГЕРБ той посочи и закона, който НС прие през декември м.г. И с който държавата може да поеме контрола над Лукойл и така 70 % от печалбата му ще отиват в специален държавен фонд.

Промяната замрази и автомагистрала „Хемус“, посочи Тачев.

На въпрос на „Плевен прес“ какви политически действия ще предприемат в полза на Плевен и как ще се справят с отвращението на хората към партиите, депутатите отговориха следното: „Първо да пуснем магистрала „Хемус“, каза Пламен Тачев и допълни, че това е най-важното, за да може Плевен да се развива и да привлича инвеститори. „Ще говорим истината и така ще се справим с апатията. Ние сме това, което сме и което ще правим“, посочи Тачев и заяви, че той ще работи за размразяването на „Хемус“ като най-важна пътна артерия за Плевен.

„Трябва да намерим най-добрата формула за това икономическите интереси на областта да срещнат националните интереси“, на свой ред каза Николова. Пътната свързаност е изключително важна в това отношение. Както и усилена работа за привличане на европейско финансиране. Има обявени програми по Плана за устойчивост и развитие, но те не са стартирали. Когато стартират трябва да има готовност за използването им от местната общност за икономическото развитие на Плевен., обясни Николова. В момента работи програмата за саниране и към местната власт трябва да се отправят въпросите за това какво се прави по отношение на европейските програми.

Валери Лачовски припомни, че скандалът с Джемкор въпреки приетия меморандум може да има тежки последици за България, ако държавата бъде осъдена да изплати неустойките по него. Това е една голяма далавера, каза Лачовски, която бе разкрита благодарение на ГЕРБ.

Що се отнася до реализирането на третия мандат, депутатите изразиха съмнение, че той може да бъде изпълнен. Иначе като заслуга на 48-то НС отчетоха факта, че депутатите си говорят помежду си. Нещо, което преди не го е имало.

Споделете:

Прочетете също

Община Плевен приема документи за кандидатстване по програма за саниране на многофамилни жилищни сгради

КРАЙНИЯТ СРОК ЗА ПРИЕМАНЕ НА ЗАЯВЛЕНИЯ ОТ СДРУЖЕНИЯТА НА СОБСТВЕНИЦИТЕ Е ДО 17:00 ч. НА …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *