Плевенските депутати от ГЕРБ: Настояваме правителството да вземе незабавни и конкретни решения да компенсира 100 % увеличените сметки за ток на общшини и общински предприятия

ЛАЧОВСКИ
Депутатите от 15 МИР Плевен Десислава Трифонова /ГЕРБ/ и Валери Лачовски /ГЕРБ/. Снимка – Плевен прес.

Днес, 1-ви февруари 2022 година, в прес клуба на БТА – Плевен, пресконференция дадоха депутатите от 15 МИР Плевен Десислава Трифонова и Валери Лачовски. Причината за пресконференцията бе посочена от депутатът Лачовски:

„Тази пресконференция, която даваме, е провокирана от невъзможността на сегашното правителство да предприеме адекватни мерки, свързани с цената на тока и газта в нашата страна. Суверенът искаше промяна и избра промяната. Но промяната донесе хаос и криза във всички сфери на живота. Знаете, че от ГЕРБ внесохме проект на решение  за компенсация на 100 % всички засегнати сектори заради високите цени на тока“.

Той посочи, че за това свое действие са провокирани от множество сигнали изпратени до тях, от страна на общини, кметства, молитвени домове, болници, училища.

Депутатът посочи конкретни данни:   „В УМБАЛ „д-р Георги Странски“ – Плевен, за месеците октомври, ноември и декември 2020 година, разходът за ток е 166 7955 лв. За същите месеци през 2021 година разходът за електроенергия е 463 940 лв. Това е над 200 % увеличение.

МБАЛ гр. Левски за декември месец 2020 година токът, който са плащали е 22 580 лв. Към момента имат разход от 59 595 лв. Община Червен бряг разходи за общинската сграда ноември и декември 2020 година –  4 900 лв., за 2021 година – 12 386 лева. Кметства – цената на уличното осветление на кметствата от 5 777 лева за 2020 година, сега имат 16 492 лева“.

Бяха дадени данни и за общините Пордим и Кнежа, където ситуацията е сходна с останалите общини. По този повод Валери Лачовски каза, че това което му прави впечатление е, че държавата спи. И добави: „Или трябва да стоим на тъмно, или на студено. Или в крайна сметка да освобождаваме персонал, за да може да си платим сметките за ток и газ.

Много пъти зададохме въпрос към управляващите да ни кажат какви конкретни и ясни мерки имаме по въпроса за цените на тока. Знаете, че отговор не получихме. Да не забравяме, че вицепремиерът Асен Василев е министър на финансите повече от година. Какво имаме толкова да анализираме. Нима той не знае какво се случва в държавата и не може да дадат точни и конкретни мерки, с които да се спаси бизнесът и институциите.

В момента бизнесът е в колапс. Нападнаха ГЕРБ за мораториума, който ние предложихме за цените на тока за битови потребители, а не могат да разберат, че ние ги спасихме с това нещо. Защото сега обикновения човек не плаща по-висока сметка за ток, но неговият работодател плаща. И в един момент той ще се принуди да го освободи от работа. А какво ще се случи след като падне мораториума ? Никой не знае. Липсват приоритети. А помощта е помощ само тогава, когато е навременна“.

Депутатите посочиха, че ГЕРБ настоява правителството да вземе незабавни, адекватни и конкретни решения, с които да компенсира 100 % увеличените сметки за ток на общшини, общински предприятия, търговски дружества, в т.ч. детски градини, ясли, старчески домове и други общински социални заведения. Да се компенсират 100 % и молитвените домове, болници, болнични заведения, училища, университети, музеи, библиотеки, читалища, театри и други културни обекти.

„Време е правителството да започне да мисли за българския народ, а не да мислят кого ще назначат“ заяви Валери Лачовски.

По повод на зелените сертификати, депутатите от ГЕРБ са за отмяна на същите заради двойния стандарт, който се прилага при тяхното предназначение.

На журналистически въпрос депутатът Десислава Трифонова допълни, че по нейно наблюдение, вместо да намаляват, служителите в администрацията се увеличават чрез преструктурирането.

Двамата депутати увериха, че и занапред действията им ще бъдат насочени към Плевен и плевенска област по отношение на бюджет, икономически зони, капиталови разходи и инфраструктурни проекти.

Споделете:

Прочетете също

3 1

С колективно изпълнение пред Община Плевен ученици отбелязаха Световния ден против тормоза в училище 

Със своеобразен пърформанс ученици от учебни заведения в Плевен и Средношколското общежитие отбелязаха днес Световния …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *