Плевенската пожарна: Сухото лято и човешката небрежност –част от причините за многото пожари

В разгара си Горещниците вещаят горещи и натоварени дни за пожарната безопасност в Плевен и страната. Разговаряме с главен инспектор Златко Гицов, началник на сектор „Превантивна и контролна дейност“ в Регионална дирекция Пожарна безопасност и защита на населението – Плевен:

Плевен прес: Какви са възможностите на Регионална дирекция Пожарна безопасност и защита на населението – Плевен?

Г-н Гицов: Имаме 7 районни служби – в град Плевен, участък Долна Митрополия, в градовете Червен бряг, Гулянци, Белене, Кнежа, Никопол и Левски. Мъжете, които работят, са екипирани със скъпа техника и екипировка. Облеклата на пожарникарите са едни от най-скъпите в света. Техниката ни е изцяло подменена, колите са нови и в експлоатационен срок. В Академията на МВР се обучават служители на изпълнителска и ръководна длъжност, останалите подлежат на обучение в другите центрове на МВР и периодично оценяване.

Сградата на Плевенската пожарна. Снимка – Плевен прес.

Каква е обстановката в момента, г-н Гицов?

Доста напрегната! През лятото рискът от пожари е повишен. Засушаването и почистването от сухи треви на земеделски земи, дворове и вилни имоти води понякога до наглед безобидни запалвания. Но пламъците от една клечка кибрит могат да се пренесат до горски масиви, да обхванат ниви, жилищни постройки, други сгради и да нанесат огромни екологични и икономически щети. От една неизгасена цигара или клечка кибрит загиват хора! Само от 1 до 26 юли на територията на област Плевен сме изгасили 184 пожара, от тях 151 в сухи треви и нискостеблена растителност, останалите 33 са битови – домашни, в заведения, в публични сгради. За сравнение през 2019г. за същия период сме имали 64 пожара, през 2018г. – 20 пожара. Причината е, че преживяваме едно изключително сухо лято, тревата е висока и хората смятат, че чрез запалвания ще се преборят по-лесно с нея.

Кои са причините за битовите пожари?

Причините са най-често човешка небрежност, забравени или повредени електроуреди. За отоплителния сезон 2019 – 2020, от октомври до март имаме, 12 загинали и 6 пострадали човека. Повечето от загиналите и пострадалите са хора над 60 годишна възраст. Тези цифри също са в пъти по-високи от предходни отоплителни сезони.

Как стои въпроса със стърнищата?

През тази година имаме няколко пожара със стърнища. Едно такова запалено стърнище може да достигне до нива с жито, например и да унищожи препитанието на много хора. И въпреки това продължаваме да гасим пожари в стърнища. Така по-лесно се почистват нивите от сухи треви и остатъци от предходната култура. От миналата година работим заедно с Областна дирекция земеделие и при всеки един пожар в стърнище подаваме сигнал към тях. Те извършват проверка заедно с Държавен фонд „Земеделие“ и предприемат финансови санкции към собствениците на стърнищата. На територията на областта имаме много горски масиви, които са изключително пожароопасни. Там мерките, които предприемаме, са съвместно със собствениците им. Съгласуваме програма за тяхната защита като собствениците им трябва чрез изораване да създадат обезопасителен пояс около горския масив.

От думите Ви разбирам, че полските и горските пожари обикновено са предизвикани с цел почистване от високи треви. Лесно ли се установява кой е предизвикал пожара?

За съжаление не! Всеки умишлен палеж, който вреди на чуждо имущество се разследва от органите на досъдебното производство. Но е трудно да се установи кой точно е минал и е извършил нарушението. Трябва лицето да е видяно, че именно то извършва палежа. Глобите предвидени от закона са от 200 до 2 хил. лв. за запалване на стърнище или суха трева.

Имате ли помощници за пожарната безопасност?

Имаме доброволни формирования към 11 общини от областта. Това е делегирана от държавата дейност и участниците в нея преминават обучения при нас и БЧК за оказване на до лекарска помощ. Тези формирования са ни в помощ при извънредни ситуации за ликвидиране на последиците от пожари и големи бедствия. Ежегодно организираме групови занимания с деца от 11 до 18 години в младежки формирования „Млад огнеборец“. Дейността ни е съвместно с училищата и детските комплекси. Децата се обучават през годината и през пролетта имаме състезания на общинско, областно и национално ниво. Там показват пъргавина, сръчност и съобразителност. Конкуренцията е голяма, но нашата област се класира в златната среда. Провеждаме и обучение и състезания по „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“. Там има и до лекарска помощ – как да се действа при земетресения, химическо замърсяване, при нараняване на човек и там имаме по-добри класирания. Ковид-19 ни попречи тази година. Провеждаме и конкурс за детска рисунка „С очите си видях бедата“. Там сме заемали и първи места. Детето получава и стипендия за следващата учебна година.

Какво бихте казали на гражданите на областта?

Пожарникарят влиза там, от където другите бягат. Куражът е на различно ниво, страхът се потиска. Когато на някого е застрашен живота, не мислиш за себе си. Хора, внимавайте, нека оценката ви за нас да бъде вашата бдителност!

Прочетете също

Община Гулянци извършва ремонти на общински сгради за близо 50 000 лева

Община Гулянци извършва ремонти на общински сгради за близо 50 000 лева

Сградите на четири кметства, две читалища и една здравна служба ще бъдат ремонтирани със средства …

4 Последни коментари

 1. Атанас Кацамунски

  Я да се разберат с Кмета дали лятото е сухо, щото оня злобен нищонеправещ фейсбукаджия кмета ни цяло лято се оправдава с неблагоприятни климатични условия и лошо време и не пръска за комари.

 2. Светослава Недева

  Едно добро нещо- добре са екипирани и с добра техника.

 3. Вили Владимирова

  Към г-н Кацамунски – според мен няма какво да се разбират, ясно е казано в цифри, за по-малко от месец 151 пожара са гасили хората в сухи треви.
  Да са живи, здрави и издръжливи, това са истинските мъже от всички в униформи!

  • Нещо май не сте схванали иронията на г-н Кацамунски към кмета в коментара му. Не е твърде сложно. И никъде не забелязвам това да е насочено към пожарникарите, въпреки масовото недоволство в България и чужбина към пожарникар №1 на Републиката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *