Плевенската държавна болница – отличник във финансирането

ПлевенОт общо 62 държавни болници само 3 са на печалба, сочи анализ на Министерството на здравеопазването. Една от тях е УМБАЛ „Г. Странски“ – Плевен. Останалите две са областната болница в Монтана и „Св. Иван Рилски“ в София.

На дъното са редица други областни болници – в Благоевград, Сливен, Хасково, Габрово, както и болницата „Св. Анна“ в столицата.

Според здравният министър Николай Петров директори на държавни болници са купували лекарства над пределно допустимите цени, за което и ще бъдат наказани. Става дума за ощетяване на съответните болници със суми между 50 000 и 700 000 лв. От министерството обаче смятат да наложат единни правила за формиране на заплати и купуване на лекарства и консумативи, които да са по примера на частните болници и малкото печеливши държавни, включително ще се изисква да се спазват цените, на които те купуват.
Възможно е още от следващата седмица да тръгне и електронният търг за лекарства, при който централизирано в МЗ ще се договарят най-ниските оферти за всяко едно лекарство, а след това болниците ще имат право да сключват договори само с някой от 5-те доставчика, предложили най-ниски цени.

Прочетете също

Василий

Днес е Банго Васил – „Сурва-сурва година, догодина – пак живо и здраво“

Днес е Банго Васил - „Сурва-сурва година, догодина – пак живо и здраво“ Васильовден или …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *