Последни новини
Начало | Култура | Пламен Тачев /ГЕРБ/ и Велислава Кръстева /ДПС/ уважиха поканата на читалище „Съгласие”

Пламен Тачев /ГЕРБ/ и Велислава Кръстева /ДПС/ уважиха поканата на читалище „Съгласие”

Снимка – Плевен прес.

По покана на Ивайло Атанасов – председател на НЧ „Съгласие 1869“  двама плевенски депутати   участваха в среща по повод читалищните проблеми от последните седмици.

Поканата е отправена към всички народни представители от 15 МИР, но е уважена от Пламен Тачев от ГЕРБ и Велислава Кръстева от ДПС. Тримата депутати от БСП, депутатът от Обединените патриоти и другите двама депутати от ГЕРБ не са счели за необходимо да се отзоват на поканата.

На срещата присъства и Стефка Григорова – директор на Дирекция „Хуманитарни дейности“ в община Плевен, Цветелин Горанов- председател на постоянната комисия по „Образователна политика и читалищна дейност“ към Общинския съвет Плевен  и д-р Николай Стоянов – член на настоятелството на НЧ „Съгласие 1869“.

В началото на срещата Ивайло Атанасов запозна депутатите със случващото се . Той представи казуса предизвикан от три градски читалища, които съдят Комисията по разпределение на субсидията за 2020г. и така спират финансирането на всички читалища в общината. Той подробно разказа за механизма за разпределението на субсидията от страна на Комисията, в която има по един представител на читалищата от общината. Тази комисия разпределя бройките субсидирана численост между читалищата в общината, като се съобразява с изискванията на въпросния механизъм и отчита докладите за дейността на всяко читалище. В механизма са описани основните изисквания за читалищна дейност според Закона за народните читалища.

Както „Плевен прес” писа, всичко това става по правилата, но три от читалищата се чувстват ощетени и съдят Комисията. Поради водените съдебни дела се спира финансирането на всички читалища. Предстои следващо дело в Административния съд на 9 ноември.

Молбата на Ивайло Атанасов към депутатите е да съдействат за намиране на изход от ситуацията. Той заяви: „Да затворим врати е неприемливо, спира голяма част от културния живот на града, но сме принудени да го направим. Спирането на субсидията означава затваряне на читалищата. При сегашната уредба на този въпрос, винаги може да има читалище, което да се чувства ощетено и да  съди Комисията. “

Пламен Тачев каза: „Не мога да съм експерт по всичко, но има експерти и аз съм благодарен за тяхната помощ. Днес с мен съм довел юрист и ако казуса бъде представен достатъчно ясно, ще търсим решение. Аз мога да бъда мост между вас и институциите, които решават вашия проблем.“

Според Ивайло Атанасов проблемът е породен от липсата на наредба, която по категоричен начин да определи критерии за оценка на дейността на читалищата. Освен това липсва и адекватна форма на контрол върху тази дейност. Законът е категоричен по отношение автономността на читалищата, но възлагайки им изпълнение на държавната културно-просветна задача, дава възможност и за контрол върху начина, по който това се прави.

Депутатката от ДПС Велислава Кръстева, член на  парламентарната комисия по култура и медии и бивш заместник – министър на културата от правителството на Пламен Орешарски беше категорична: „ Служим си с аналогови закони в дигитален свят. Могат да бъдат внесени предложения за промени в законовата уредба, но това ще отнеме дълго време. Процедурата по промяна в един закон е дълъг технологичен процес. Вие трябва да решите кое е важно за вас в този момент. За читалищната общност е вариант ако това бъдат подзаконови актове, които в детайли да регламентират разпределянето на субсидията  и да указват механизма за контрол върху дейността им.“

Към народните представители бе отправено предложение за съдействие и по други важни за читалищата въпроси. Такива са въпросите за безпринципното откриване на читалища и включването им в регистъра на читалищата, узаконяване на библиотеки без налични книги, допускане да се развива дейност противоречаща на читалищната, отдаване под наем на помещения за дейности далечни от културно-просветните. Повдигна се и въпроса за сертифициране на читалищата.

„Очакваме вашите конкретни предложения в качеството ви на експерти.  Вие сте свършили голяма част от работата изработвайки правила за вашата община.  Този ваш опит може да бъде в основата на методика за разпределение на субсидията.“  С тези думи на Велислава Кръстева  срещата приключи.

Прочетете също

Община Левски раздаде хранителни пакети на засегнати от епидемичната обстановка

Снимка – пресцентър община Левски. Община Левски  раздаде хранителни пакети на крайно нуждаещи се ,засегнати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *