Пламен Димитров в Плевен: Спрете тези 50 лева към пенсиите

ПЛАМЕН ДИМИТРОВ
Вляво – Пламен Димитров, президент на КНСБ. Снимка – Плевен прес.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров беше в Плевен миналата седмица по повод провеждането на регионален форум  „Бъдещето на труда и предизвикателствата в ерата на дигитализацията“. Синдикални дейци и представители на общинска и областна администрация бяха запознати с новостите, които дигиталната епоха въвежда на пазара на труда. Както и с необходимостта от обучение и познания за справяне с тези предизвикателства.

След форума Пламен Димитров отговори на въпрос на „Плевен прес”

Г-н Димитров, какво е становището на КНСБ за 50-те лева към пенсиите, които правителството ще дава до края на мандата си ?

Въпросът е много по-голям. Ние направихме предложение в Министерски съвет  как да се актуализират пенсиите, което включва три компонента:

  • Минималният размер на пенсиите трябва
    да е обвързан с минималната работна заплата и да стане 45 на сто от нея. При 650 лв. минимална заплата – минималната пенсия ще стане 292 лв
  • Максималната пенсия да е 45% от новия размер на максималния осигурителен доход и така да стане 1440 лева.
  • Осъвременяването на пенсиите – за следващата година  да стане по нови правила и при  диференцирано увеличение по швейцарското правило, като пенсиите между новия минимален размер, който се очаква да е 300 лева, и линията на бедност – 369 лева, да бъдат осъвременени по-чувствително – с около 10 процента.

Това според нас, дава една по-добра справедливост на всички пенсионери. Не е увеличение на калпак, нито пък е измислено изчисление на част от пенсионерите. Ние отговаряме с наше конкретно предложение  да се спре с тези 50 лева. Да не се правят преизчисления и да се въведе от 1-ви януари това, което ние предлагаме. Ние  не се отказваме и от идеята за увеличаване на тежестта на всяка година осигурителен стаж – този коефициент да расте до достигане на 1,5 от сегашните 1,2 на сто. Ако се предложи 1,3 на сто, очакванията са за увеличение на 10 на сто на всяка пенсия.

 Ние имахме споразумение от 2015 г. с Борисов за пенсионния модел. После беше замразено, трябваше да стигне във времето напред до 1,5  – модел, който дава повече на тези, които са работили повече.

Споделете:

Прочетете също

ViK

Без вода в квартал “Вапцаров” в Кнежа заради ремонт на водопровод

Авариен ремонт на вътрешен водопровод се извършва днес, 18 април, в Кнежа. Заради това няма …

Един коментар

  1. Е, и? Успяхте ли да защитите позициите си? Преборихте ли се с Джаба? Не е важно какво говорите, а какво постигате. Та – какво постигнахте по въпроса с пенсиите ????????

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *