Пламен Александров: 700 руски граждани живеят в област Плевен

ПЛАМЕН
Пламен Александров. Снимка – Плевен прес.

 Пламен Александров е координатор на ПП „Русофили за Възраждане на Отечеството” за Северозападна България. Отговаря за областите  Видин, Враца, Монтана, Ловеч, Плевен. Работи като музикант в оркестъра на Северняшкия ансамбъл. На народната музика се е посветило цялото му семейство.  Синът и съпругата му също са част от оркестъра на ансамбъла. Пламен Александров е член на УС на Съюза на музикалните и танцови дейци в България. От 2010 година се занимава и с политическа дейност.

След екстрадирането на 70 руски дипломати от България, както и заради историческите факти свързващи Плевен с Русия, потърсихме Пламен Александров за повече информация относно текущите събития около екстрадицията на руски дипломати.

Ето какво ни разказа:

За броя на живеещите в област Плевен руски граждани

В област Плевен живеят 700 руски граждани. Всички са със смесени бракове, тук са от много години, децата им са родени тук, а някои от семействата се радват и на внуци. Най-много семейства пребивават в Плевен.

 5 000 са руските граждани, които ползват административните услуги на консулството в Русе. То обслужва живеещите в 8 области: В. Търново, Габрово, Ловеч, Плевен, Русе, Търговище, Разград и Силистра.

120 000 са живеещите в България руснаци.

За проблемите след закриване на консулства и посолство

Най-големият проблем за живеещите в България руснаци  е невъзможността да се ползват от административни визови и други услуги чрез своите консулства и посолство на територията на България. Те имат визи за престой в страната 5 години, защото малка част имат българско гражданство. За подновяването им, както и за издаването на такива при необходимост да отидат до Русия, или при изгубени документи, трябва да се ходи до Букурещ, Белград или Скопие, за издаване на документи. Това би станало ако се затвори посолството в София. До момента няма информация дали ще работи консулският отдел в него.

Как се чувстват руските граждани от създалия се прецедент ?

Чувстват се обидени. Както би се чувствал всеки гражданин, на когото прекъснат връзката му с родината чрез закриване на консулства и посолство.

Напрежението между България и Русия е изкуствено създадено. И то не идва толкова от българските политици, колкото от западните куратори.

В случая въпросът не е само в създаването на проблем около издаването на визи и други документи. Това все пак е преодолимо.

Проблемът е в последиците за културните връзки с Руската федерация. Те са създадени през годините и в момента са подложени на изпитание. С голяма сила това важи за Плевен, защото „за руснака Плевен е религия”. Заради щурма край Плевен по време на руско-турската война и многобройните паметници на признателност, които се намират в плевенска област. За руснаците Плевен е единственият град – герой в България.

Плевен е организатор на редица културни прояви като фестивалът за руска музика и поезия „Пусть всегда будет солнце”, конкурса за рисунка „Не се гаси туй, що не гасне”, конкурс за написване на есе на различна тема. Всяка година наградените деца са изпращани на безплатна екскурзия в Санкт Петербург. В прекъсването на тези културни връзки няма логика.

Същото се отнася и до установени през годините връзки в образованието.Първоначално има квота за 60 студенти от цяла България да учат в Русия. После е увеличена на 300, в момента е 380. Става въпрос за 300 университета в 18 града на Руската федерация. Квотите винаги се запълват.

Всичко е безплатно: престой, храна, общежитие, обучение до степен „доцент”. Целият престой на обучение е безплатен. Но само за студентите от България ! За всички останали – е платено.

В момента има 18 плевенски студенти там. Някои вече са завършили. Легализирали са дипломите си и те важат за целия ЕС. Владеят перфектно писмен и говорим руски и английски език, което ги прави конкурентни на пазара на труда.

Сега всичко това се задрасква с лека ръка Защо ?

От създалата се обстановка трудности изпитват и фирми, които извършват търговска дейност с Русия.

Необяснимо е, че в една Германия няма такова обтягане на отношенията с Русия , а точно в България става това.

За политиката на Путин и нейните последици

Според Пламен Александров Русия отдавна не е това, което е била – чекистка, комунистическа държава. Комунистическата партия на Русия от 30 години е в опозиция. Няма обяснение защо два славянски народа воюват помежду си. Това, както и нагнетеното напрежение в България, си обяснява с факта, че православните християни винаги са били трън в очите на Запада. Православието не може да приеме гей паради и еднополови бракове като европейски ценности. В момента Русия е меча в ръката на Господ, с който се борят тези „ценности”.

Според последни проучвания в Русия, 70-80 % от руснаците подкрепят Путин. Те също дават жертви, но за съжаление държавните медии не отразяват двете гледни точки за събитията в Украйна. Или поне не отразяват в еднакво съотношение информациите за Русия и Украйна.

Трябва да се знае, че ние не сме шпиони, не работим за руските интереси. Ние работим за българо – руските отношения. Нашето русофилство е културното русофилство, защото между българската и руската култура има стародавни отношения, които искаме да съхраним и продължим.

За отношението на българите към руснаците след станалите събития

Имал съм случаи на враждебност. Даже се е случвало при запознанство да откажат разговор с мен, щом разберат, че съм русофил. Не се сърдя и не обвинявам никого. Но държа да се знае, че винаги съм казвал на колегите –  не може да си русофил ако не обичаш България, Ботев, Вазов, Левски и цялата ни история. За да показваш не само на Русия, но и на света, величието на българската история и култура.

Що се отнася до смесените българо – руски бракове, има  руски граждани, които от 36-37 години живеят в България. От тогава до сега са създадени много приятелства. Трудно могат да бъдат разрушени от създалата се обстановка. А и не смятам, че трябва.

Споделете:

Прочетете също

441457767 7095821473855128 6866520973874913945 n

Ивелин Първанов, водач на листата на “Възраждане” в Плевен: АЕЦ „Белене“ е национално богатство, което може да работи 1 век

От ляво надясно: Ивелин Първанов – водач на листата на “Възраждане” в 15 МИР Плевен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *