Начало | Новини | ПК по образование и читалищна дейност с препоръки към администрацията

ПК по образование и читалищна дейност с препоръки към администрацията

Постоянната комисия по образование и читалищна дейност проведе двучасово заседание, на което бяха установени взаимно изключващи се разпоредби на администрацията по отношение безвъзмездното ползване на общинска собственост от плевенските читалища. Предоставената за безвъзмездно ползване от читалищата на общинска собственост бе проверена от комисия от общински съветници, която установи драстични нарушения. Това не бе взето предвид от Общинския съвет, който гласува да бъдат предоставени за безвъзмездно ползване за 5 години сгради на всички читалища. С кметска заповед от м. март т.г. е извършена втора проверка на собствеността от страна на комисия от администрацията, която излиза с доклад за преустановяване на договорните отношения с някои читалища заради драстични нарушения на ЗОС. И тук се появява проблем, за който информира председателката на ПК по образование и читалищна дейност Диана Данова.

Оказва се, че комисията извършила повторната проверка е излязла със свой доклад, който читалищата оспорват и са внесли по него свои възражения. Точно те бяха обект на разисквания от страна на ПК по читалищно дело. Взе се решение да се направи отсрочка в срока даден на читалищата за отстраняване на пропуски и нарушения, тъй като времето в момента е неподходящо заради климатичните аномалии.
След бурни дебати с участието и на читалищни дейци, комисията реши да вземе окончателно решение по казуса с читалищата след съвместно заседание с ПК по стопанска политика и представители на всички читалища в първата седмица  след Великден. Но до тогава от общинска администрация трябва да изчистят противоречията в своите разпоредби,  информира Диана Данова. Става въпрос за противоречия между клаузи в договорите дадени на читалищата за подписване, с които им се предоставя правото да ползват общинска собственост и препоръките в доклада на комисията от м. март т.г.
Членовете на комисията приеха решение да подкрепят декларацията на колегите си от ОбС в Шумен, с която се изразява тревога на гражданите от Северна България от очертаващото се спиране на строителството на автомагистрала „Хемус“.

 

Прочетете също

Рожден ден празнува бившият плевенски кмет Андрей Романов

Андрей Романов. Снимка – лична фейсбук страница. На днешния 30-ти ноември своя 94 – ти …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *