Начало | Новини | ПК по култура ще внесе предложение в ОбС за финансова помощ на частни състави и творци на свободна практика

ПК по култура ще внесе предложение в ОбС за финансова помощ на частни състави и творци на свободна практика

Заседание на ПК по култура към ОбС – Плевен. Снимка – Плевен прес.

По идея на Петя Василева, председател на ПК по култура към ОбС в Плевен, на сесията през м. май ще бъде внесено предложение за финансово подпомагане на частни състави и творци на свободна практика. Аргументът за това е, че „за разлика от държавни и общински културни институти, които не са лишени от заплащане, частните културни формации, включително тези работещи към читалищата, както и творците на свободна практика, нямат възможност да функционират и да генерират приходи”.

Комисията предлага изменения в Правилника за финансиране на културни проекти, като освобождава тези състави и творци на свободна практика от задължението да осигурят 30 % собствено финансиране. Печелившите проекти ще бъдат със 100 % бюджетно финансиране. Кандидатите ще бъдат освободени и от задължението да нямат данъчни задължения към общинския бюджет.

По това предложение възникват доста въпроси, с които се обърнахме към председателката на Комисията Петя Василева. Ето нейните отговори:

Г-жо Василева, кои са хората, за които е предвидена тази финансова помощ ?

Тези хора са състави, формации, ансамбли, които развиват дейност като частни състави , но са част от културния живот на Плевен и по времето на кризата  не са имали възможност, и все още нямат възможност, да генерират приходи защото тяхната работа е свързана с хора, които се събират там, за да научат нещо и да извършват дейност, а в периода на кризата нямаше възможност това да се случва.

Примери ? Имена ?

„Веселяци”, „Северняци”, Чародейка”, читалище „Хр. Ботев”, „Зорая”, „Дъга” и други състави.

В големите читалища има такива състави, които са наели зали и ги ползват, но нямаха възможност да генерират приходи.

А по какви критерий ще става това подпомагане ?

Първо – има правилник, който ние сме си приели за условия и критерий за съфинансиране на културни проекти на територията на община Плевен. Този правилник работи с парите, които са заложени в раздел III на Културния календар. По принцип всеки културен институт, творец на свободна практика, свободен артист, всяко НПО, включително читалищата, може да кандидатства с проект по този правилник. Така че, в случая ние не измисляме топлата вода. Просто искаме да кажем с тези изменения, че обръщаме внимание на творците, които не са имали право да генерират приходи и правим изменение в правилника само за настоящата година, за да могат те да се облагодетелстват  от възможностите, които   дава този правилник.  А те са да не им искаме съфинансиране от 30 % както е в правилника и да разгледаме приоритетно  тези проекти, които са на такива творци, които не са имали възможност да генерират собствени приходи. Както и да удължим срока за подаване на документите.

Колко е предвидената сума за тези проекти?

30 хиляди лева са предвидени в този раздел на правилника за подобни проекти.

Излиза, че професионалните културни институти няма да могат да кандидатстват за тези средства ?

Те са получавали междувременно бюджетна издръжка, така че, няма как да кандидатстват.Освен това те имат заложени средства в общия културен календар. Плюс това общината ги съфинансира достатъчно добре. Трябва да дадем възможност на тези, които са най-пострадали в този период. И точно това е идеята.

Имате ли притеснения, че ще се получи напрежение между субсидирани състави и творци, и такива, които не получават субсидии. Още повече, че едните са професионалисти, а другите не.

Не би трябвало. Защото едните са били защитени, а другите – не. Не можем да завиждаме на тези, които не са имали възможност да генерират приходи, включително читалищата, които са НПО-та.

 Бихте ли дефинираш понятието творец ?

Нека не се изпитваме за понятието творец.

Не се изпитваме. Става въпрос за „творци на свободна практика” както е написано в предложението. Затова питам за дефиницията „творец”. Журналист  ,например,  който е на свободна практика като мен, творец ли е ?

Ти не си артист на свободна практика. Артист на свободна практика са актьори, танцьори, певци и художници.

Писателят не е творец според това определение.. Моето оръдие на труда е словото, което явно няма шанс за подпомагане при това положение.

 В Правилника е записано, че само краеведчески книги могат да се финансират, а не художествена литература.

Ако журналист, поет, писател или учител по литература има идея и тя е значима, може ли да кандидатства по това ваше предложение ?

Може, стига да отговаря на критериите. Всеки артист, който е на свободна практика може да кандидатства, а вече комисията решава според критериите на правилника дали ще одобри този проект.

Прочетете също

Плевенчани се поклониха пред паметта на Ботев и загиналите за родна свобода (снимки)

Паметта на загиналите за свободата и независимостта на България бе почетена днес от плевенчани пред …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *