Начало | Новини | ПК по култура не одобри исканите 20 хил.лв. от Сдружение „Героите на Дойран”

ПК по култура не одобри исканите 20 хил.лв. от Сдружение „Героите на Дойран”

Заседание на ПК по култура към ОбС – Плевен. Снимка – Плевен прес.

Постоянната комисия по култура разгледа внесеното искане от Сдружение „Героите на Дойран”, за дарение от 20 хил. лв от общинския бюджет за сдружението. В молбата на Сдружението се казва, че „при осигурено финансиране ще направим всичко възможно да поставим паметника до 20-ти октомври 2019 год. В дарителската сметка са постъпили 58 хиляди лева. Платили сме основната фигура на генерал Вазов и две от войнишките фигури на обща стойност 54 600 лв. Последните две фигури са готови и дължим на скулптора 24 000 лв.” Въпросните 20 хил. лв. се искат „за разплащане с изпълнителя”.

Председателката на комисията Петя Василева заяви, че общината трябва да даде тази сума, тъй като „не може нещо започнато да не бъде довършено”. Освен това изграждането на този паметник е необходимо от историческа гледна точка и като почит към паметта на ген. Вазов.

Срещу отпускането на тези 20 хил. лв. остро възрази Пенчо Дреновски. Според него даването на тези средства от общинския бюджет е незаконно тъй като средствата не са предвидени в бюджета и няма такъв параграф в него „дарение”. Лицата, които биха подписали платежен документ за тази сума, автоматично ще извършат нарушение на закона, заяви Дреновски. Освен това, той смята, че това е предизборна акция на една партия, която стои зад това искане.

Евгени Генов, началник отдел „Финанси” в община Плевен, който присъства на заседанието, обясни, че отпускането на тези средства по принцип е възможно, но с предварително включване в рамките на бюджета по съответния законово установен ред. Той изрази недоумение, че представителят на Сдружението не е могъл да обясни за какво точно ще се изразходват средствата.

Цветко Цветков, обърна внимание, че в в молбата на Сдружението липсват сметките за гилзите, които са им предоставени с решение на Общинския съвет в размер на  128 хил. лв. Става въпрос за 18 тона гилзи. Тези гилзи са транспортирани от склада на Министерството на отбраната в леярната в с. Тръбич, където се отливат фигурите. Според специалисти за отливането на една фигура отиват не повече от 250 кг метал, тъй като те не се отливат плътно. Дори да отидат 3, 4 или 5 тона от гилзите, остават над 10 тона от тях. Идеята беше, че с тях ще се плати на леяра, каза Цветков. Според него решение има и това са или договаряне с леяра на база внесените гилзи да отпаднат тези 20 хил. лв., които са за него. Другият вариант е Инициативния комитет да направи предложение за промяна в инвестиционната програма на община Плевен за тази година, което предложение да се гледа на първата или втора сесия на Общинския съвет след изборите. Но да стане по законосъобразен начин. С точни разчети за какво ще се използват парите: за озеленяване, за тревни площи, или довършителни дейности

Катя Христова, която е и зам. председател на комисията, информира, че паметникът няма да бъде открит на 20-ти октомври, за да не се спекулира предизборно с него.

След гласуване, членовете на комисията взеха решение да не се отпускат исканите 20 хил. лв. поради незаконосъобразност.

Прочетете също

БСП – Плевен: Чавдар Велинов да напусне незабавно НС

Чавдар Велинов. Снимка – интернет. На свое заседание Общинския партиен съвет на БСП – Плевен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *