Писарово или Писарево – кое е родното място на д-р Петър Дертлиев?

Street in Pisarovo
с. Писарово, община Искър. Снимка – Интернет

“На 7 април 1916г. в с.Писарово, Плевенско е роден българският политик и социалдемократ д-р Петър Дертлиев.” Това е записано в биографията му разпространена в Интернет.  Пак там намерихме и друга информация, която сочи за негово родно място  с. Писарево, Ловешко.

За да научим истината от „Плевен прес“ потърсихме Симеон Вълов – кмет на с.Писарово, община Искър, Плевенско. Ето какво сподели той:

„Нямаме писмен документ, който да потвърждава, че родното му място е нашето село. Има спомени на местни хора, че д-р Дертлиев е бил за кратко заточен в с.Писарово от комунистическия режим. За мен той е истински демократ и изпитвам дълбоко уважение към личността и делото му. След кончината му през 2000г. при среща с Георги Анастасов / председател на  партия „Български социалдемократи“ от 2002 до 2016г. / обсъждахме поставяне на плоча в селото в памет на д-р Петър Дертлиев, но все още не сме успели да реализираме това си намерение. Надявам се с подкрепата на  местната общност да успеем.“

Ние от „Плевен прес“ сме убедени, че каквато и да е истината, за всяко българско село или град е чест д-р Петър Дертлиев да е живял там.

Споделете:

Прочетете също

voda 1

Подменят водопроводи от ВиК мрежата в област Плевен

Продължават строително-ремонтните дейности на обекти от инвестиционната програма на Дружеството за реконструкция на ВиК мрежата …

Един коментар

  1. Д-р Виолета Рилчева

    Д-р Дертлиев е бил лекар и в моето село, с. Българене, общ. Левски, има документи в Здравната служба.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *