Пилонът Рожен – новото разединение

ПИЛОН

Строителните дейности за пилона продължават. Снимка – фейсбук.

Остават 12 дни до официално обявената дата за откриването на пилон Рожен. До този момент няма категорично доказателство, че зад идеята за пилона стои целокупният български народ. Както и целокупният политически елит. Малък детайл за този факт са мненията на двама плевенски политици и бивши заместник министри на земеделието – Стефан Бурджев и Иван Христанов.

Пред седмица Стефан Бурджев публикува във фейсбук следното:

„Откровенно българофобската организация, накичила се с името “Демократична България”, започна битка срещу издигането на 111-метров пилон “Рожен” на Роженските поляни в Родопите, на който ще се развее българско знаме с площ 1110 квадратни метра! Много им пречи националния трибагреник и всичко свързано с България и нейните традиции. Изпитват неистова омраза.

Естествено няма и никога не е имало проблем със стотиците побити пилони за ветрогенератори и то в най-плодородните земи на Родината ни – те са на началниците им и следователно са абсолютно приемливи. Същите “природозащитници” никога нищо не казаха по този въпрос, както и по много други, но Роженския събор направо им бърка в здравето!

Представете си каква еуфория щеше да предизвика сред “демократичната общност” издигането на украински флаг с подобни размери или още по-добре този с цветовете на дъгата, която отнеха от децата! Тогава сигурно масово активистите на ДБ щяха да се качат на Рожен с лопати и да подпомогнат монтажа на пилона, но с националния ни трибагреник нещата за тези типове стоят по доста различен начин – те го ненавиждат! Мразят България, която презрително наричат “тази” държава и говорят за “този” народ с омерзение и направо отвращение!

Наглостта, лицемерието и арогантността на тези нискочели същества, които се самонаричат “елит” и си позволяват да лепят етикети на всеки, който не споделя тяхните съвършенно чужди на народа ни “ценности”, буди искренно отвращение и презрение!

Българско знаме на Рожен трябва да се вее и ще се вее!

Подкрепа за Караколев и инициативата му и респект за това, което прави!”

По повод пилона Иван Христанов каза пред „Плевен прес”: „По отношение на пилон Рожен съм дълбоко убеден, че ние имаме нужда от обединяващи символи. Такива, които провокират родолюбието и единоначалието на българската нация. Но за съжаление „Пилон Рожен” се превърна в камък на раздора и в пилон на раздора поради много причини.

Първата и най-важна е, че той се вдига в момента на място, което само по себе си има много голямо емоционално значение за българина дори и без да има пилон. Тоест, няма как да не си зададем въпроса наистина ли Рожен има нужда от пилон ? Защото Рожен сам по себе си е отправна точка за българина.

Вторият голям проблем са процедурите за неговото изграждане. По всичко личи, че тези процедури са компрометирани, за да се свърши работа на някой. Което е точно подхода, който искахме да елиминираме в борбите си през 2013-та и 2020 година.

Третият въпрос са източниците на финансиране. Отначало беше заявено, че това са дарения от фирми. И това е уловката. Оказа се, че наистина са фирми, но когато проверим списъка на фирмите, от 144 000 лв. дадени от държавата, 120 000 лв. са дадени от фирми, на които принципал е Министерството на земеделието.Това са държавните горски предприятия като едно от тях е дало 60 000 лв., и още няколко от тях са дали останалите 60 000 лв.

Ние видяхме изявленията на министър Гечев, който казва, че той едва ли не се месел в работата и аз бих искал да му припомня устройствените правилници на държавните горски предприятия, които изрично казват, че първия орган на управление е министърът на земеделието  и вторият орган е управителните съвети на държавните дружества. И като така е напълно безотговорно той да дава заповеди те да дават пари. А когато скандалът се развихри, да се крие зад гърба на директорите на тези стопанства. Първата работа на един министър е да се научи да носи отговорност. А в рамките на спекулациите са дали той е получил заповед от другата страна на „Дондуков”, но това няма значение, защото призванието на всеки министър е да отстоява интересите на българския народ., държавата и държавността, а не да изпълнява безропотно каквото му се каже.

Не може с разединителни жестове, каквото е избора на място, опорочаване на финансирането и опорочаване на разрешителните процедури, ние да постигнем обединителни цели ? Нека започнем да се обединяваме около това, че се държим морално и спазваме законите”.

Към казаното от двамата плевенчани ще добавим, че националната ни идентичност не се крепи на пилони, а на два темела: език и вяра. Какво става с българския език в момента? Какво става с християнската ни вяра в момента? Няма лошо да има пилон, да има знаме. Лошото е, че предпочитаме показен патриотизъм, вместо битка срещу всичко, което мачка българския дух.

Всъщност има нещо гнило в пилона на Рожен и това не е патриотизмът. Под това заглавие вестник „Капитал” прави в края на юни анализ на цялата ситуация https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/gradove/2023/06/21/4498104_ima_neshto_gnilo_v_pilona_na_rojen_i_tova_ne_e/

А тя, ситуацията, поразително прилича на бай Ганьовото „Болгар, болга-а-ар” /за челите Алеко/.  Когато няма съдържание в една работа, а само форма, при това помпозна, обединение трудно става. Затова и пилонът Рожен е новото разединение.

И накрая – предпочитам думите на Валя Балканска пред тези на Симеон Караколев. “Космическият” глас на България недоумява: “Човекът, който стои зад издигането на този пилон, можеше да оползотвори средствата по друг начин. Да обучи дечица, да ги поддържа няколко години, за да останат в България. Така той щеше да остане в паметта на конкретни хора”.

Над 1 млн.лв. струва пилон Рожен.

Споделете:

Прочетете също

1 16

Гинеколозите от “Мама и Аз” оперират с уникална за България система за 3D хирургия  

ЕКИПЪТ Е ЧАСТ ОТ ЕДИНСТВЕНОТО ГИНЕКОЛОГИЧНО ОТДЕЛЕНИЕ У НАС, ОКОМПЛЕКТОВАНО С ПОСЛЕДНО ПОКОЛЕНИЕ АПАРАТУРА ЗА …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *